Ustoličen episkop bihaćko-petrovački Sergije

Srna
Ustoličen episkop bihaćko-petrovački Sergije

Bosanski Petrovac - Njegovo preosveštenstvo novoizabrani episkop bihaćko-petrovački Sergije svečano je ustoličen u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Petrovcu.

Episkop Sergije je na tom mjestu naslijedio vladiku Atanasija, izabranog za episkopa mileševskog.


Ovom svečanom činu prethodila je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio Njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, a bogosluženje je završeno pričešćem vjernika u hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Episkop bihaćko-petrovački Sergije rekao je okupljenim vjernicima nakon ustoličenja da osjeća neizrecivu radost, jer dolazi kući, odnosno tamo gdje je počeo duhovno uzdizanje.

"Dolazim sveštenstvu, monasima i vjernom narodu ove Bogom spasavane eparhije", rekao je vladika Sergije, te zahvalio Bogu što mu je dao da upravlja ovom eparhijom, kao i Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju i arhijerejima Srpske pravoslavne crkve.

Prema njegovim riječima, ova eparihija je osvjedočena nepokolebljivom pravoslavnom vjerom, odnosno čistom ljubavlju prema Crkvi i Gospodu.

"Iscrpljena je od ratova, nepravde i u njoj je nakon toga danas mali broj vjernika, ali je zbog toga još više volimo", rekao je vladika Sergije.

On je pozvao vjernike da se što više okupljaju u crkvi i da sveštena lica prepoznaju kao istinske uzore i one koji mogu da im pomognu.

Prije svečanog čina ustoličenja arhijereji Srpske pravoslavne crkve su izrazili zadovoljstvo što je Sveti arhijerejski sabor izabrao vladiku Sergija za pastira u Eparhiji bihaćko-petrovačkoj, gdje je došao da služi Crkvu Hristovu i propovijeda riječ Božiju.

Među brojnim zvaničnicima koji prisustvuju ovom događaju u ime Vlade Republike Srpske prisutan je ministar finansija Zoran Tegeltija, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković, direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Među prisutnima su i pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, kao i druge zvanice, sveštenstvo, predstavnici lokalne vlasti, Katoličke crkve, Islamske zajednice u BiH i brojni vjernici.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici lokalne vlasti, Islamske i Jevrejske zajednice, brojni vjernici i sveštenstvo.

Vladika Sergije izabran je za episkopa bihaćko-petrovačkog na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve /SPC/ 24. maja.

Episkop Sergije /Karanović/ rođen je 4. jula 1975. godine u Bačkoj Palanci, od roditelja počivših, oca Petra i majke Mike, rođene Benić, dobivši na krštenju ime Zoran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana