Ustavni sud BiH odbio zahtjev penzionera iz Foče

Agencije
Ustavni sud BiH odbio zahtjev penzionera iz Foče

Bijeljina - Ustavni sud BiH odbacio je apelaciju 509 penzionera iz Foče, čime je definitivno okončan višegodišnji sudski spor grupe penzionera iz ove opštine protiv Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje RS za isplatu razlike penzija za period od 1. oktobra 2002. do 30. novembra 2005. godine.

U odluci je navedeno da prava penzionera iz Foče, kao i svih drugih, nisu povrijeđena, niti su korisnici oštećeni. Odlukom su u jedan predmet spojene pojedinačne apelacije četiri zasebne grupe penzionera iz Foče u kojima je bilo ukupno 509 penzionera. Oni su u parničnom postupku od Fonda PIO zahtijevali isplatu razlike penzija u spornom periodu u ukupnom iznosu od 960.980 KM i zatezne kamate.

- Odbacivanjem apelacije penzionera iz Foče Ustavni sud BiH potvrdio je da su bile ispravne presude Osnovnog suda u Foči i Okružnog suda u Trebinju o odbijanju zahtjeva penzionera za isplatu razlike penzija. Ovim je konačno potvrđeno da je Fond PIO postupao pravilno - saopšteno je iz Fonda PIO RS.

Osim grupe od 509 penzionera iz Foče, u periodu od 2003. do 2005. godine bile su još tri grupe sa ukupno 336 penzionera koje su sudski tražile isplatu razlike penzija, ali su i te zahtjeve odbacivali Vrhovni sud RS i Ustavni sud BiH. Ukupna suma koju je od Fonda PIO potraživalo svih sedam grupa sa ukupno 845 penzionera iznosila je oko 1,5 miliona KM bez kamate.

- I najnovijom odlukom Ustavnog suda BiH potvrđeno je da Fond PIO RS dobija u svoju korist sve važnije i veće sudske sporove - naveli su u Fondu PIO RS. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana