Уставни суд БиХ одбио захтјев пензионера из Фоче

Агенције
Уставни суд БиХ одбио захтјев пензионера из Фоче

Бијељина - Уставни суд БиХ одбацио је апелацију 509 пензионера из Фоче, чиме је дефинитивно окончан вишегодишњи судски спор групе пензионера из ове општине против Фонда за пензијско-инвалидско осигурање РС за исплату разлике пензија за период од 1. октобра 2002. до 30. новембра 2005. године.

У одлуци је наведено да права пензионера из Фоче, као и свих других, нису повријеђена, нити су корисници оштећени. Одлуком су у један предмет спојене појединачне апелације четири засебне групе пензионера из Фоче у којима је било укупно 509 пензионера. Они су у парничном поступку од Фонда ПИО захтијевали исплату разлике пензија у спорном периоду у укупном износу од 960.980 КМ и затезне камате.

- Одбацивањем апелације пензионера из Фоче Уставни суд БиХ потврдио је да су биле исправне пресуде Основног суда у Фочи и Окружног суда у Требињу о одбијању захтјева пензионера за исплату разлике пензија. Овим је коначно потврђено да је Фонд ПИО поступао правилно - саопштено је из Фонда ПИО РС.

Осим групе од 509 пензионера из Фоче, у периоду од 2003. до 2005. године биле су још три групе са укупно 336 пензионера које су судски тражиле исплату разлике пензија, али су и те захтјеве одбацивали Врховни суд РС и Уставни суд БиХ. Укупна сума коју је од Фонда ПИО потраживало свих седам група са укупно 845 пензионера износила је око 1,5 милиона КМ без камате.

- И најновијом одлуком Уставног суда БиХ потврђено је да Фонд ПИО РС добија у своју корист све важније и веће судске спорове - навели су у Фонду ПИО РС. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана