Uspostavljanje jedinstvene evidencije o nepokretnostima

Srna
Uspostavljanje jedinstvene evidencije o nepokretnostima

Banjaluka - Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove saopštila je da je do sada završena gotovo polovina projektom predviđenih aktivnosti na uspostavljanju jedinstvene evidencije o nepokretnostima.

Ova aktivnost realizuje se u okviru projekta "Registracija nepokretnosti" u Republici Srpskoj, koja teče planiranom dinamikom.


Tokom niza sastanaka predstavnika Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove sa predstavnicima Svjetske banke održanih od 23. do 30. januara u Banjaluci i Sarajevu, a u okviru šeste Nadzorne misije Svjetske banke za projekat "Registracija nepokretnosti", dogovoreno je finansijsko restrukturisanje projekta kako bi njegovi rezultati bili još bolji, navedeno je u saopštenju.

Direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Miloš Komljenović rekao je da je u dosadašnjoj realizaciji projekta najviše pažnje bilo posvećeno dodatnom stručnom usavršavanju konsultanata angažovanih za rad u komisijama za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima.

"Uspostavljanje jedinstvene evidencije o nepokretnostima je od ogromnog značaj za cijelu Republiku Srpsku, sve njene građane, a posebno za unapređenje poslovnog ambijenta", rekao je Komljenović.

Projekat "Registracija nepokretnosti" Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove realizuje od 2013. do 2020. godine uz finansijsku podršku Svjetske banke.

Kredit je zaključen na iznos od 11.100.000 specijalnih prava vučenja, odnosno 16.705.000 američkih dolara /efektivnost od septembra 2013. godine/.

Cilj projekta je uspostavljanje jedinstvene evidencije o nepokretnostima, znatno pojednostavljenje postupka uknjižavanja i prometa nepokretnostima, te manje čekanja i manje troškova za građane u postupku prikupljanja neohodne dokumentacije o nepokretnostima.

Uprava je pozvala građane da se odazovu pozivima za izlaganje na javni uvid podataka o nepokretnostima i utvrđivanju prava na nepokretnostima i time potvrde tačnost podataka preuzetih iz aktivnih evidencija, ili ih izmijene ukoliko su podaci zastarjeli ili netačni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana