Uspomene na patrijarha Pavla izmamile suze

Dragana Keleč
Uspomene na patrijarha Pavla izmamile suze

Banjaluka - Skromnost, duhovnost i ljudskost odišu iz svakog predmeta i fotografije iz zaostavštine patrijarha srpskog Pavla izloženih u Banjaluci.

Galerija Akademije nauka i umjetnosti RS bila je u ponedjeljak uveče pretijesna da primi sve one koji su željeli da budu svjedoci otvaranja izložbe "Svedočim, samo..." Satkana od uspomena izložba je kroz knjige, ikone, pribor za pisanje, alat, mantije, ordenje, odjeću i obuću koje je patrijarh Pavle svakodnevno koristio u svima probudila emocije, a pojedincima izmamila i suze.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS Rajko Kuzmanović rekao je otvarajući izložbu da je riječ o izuzetnom događaju koji se razlikuje od svih drugih u RS, jer je posvećen velikanu srpske duhovnosti i sabornosti.

- To nije bio patrijarh kao drugi. To je čovjek koga su svi još za života zvali svecem, a to je zaslužio jer je pozivao cijeli svijet da budu ljudi, da budu prijatelji jedni drugima, da se vole - istakao je Kuzmanović.

Direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović rekao je da je izložba prenesena je iz Beograda u Banjaluku, jer je patrijarh imao poseban odnos prema srpskom narodu zapadno od Drine i prema rađanju RS.

- Više od 20 puta je posjetio Srpsku, uvijek nas je ohrabrivao i opominjao svojom čuvenom mišlju: "Budite ljudi" - istakao je Davidović.

Vladika bihaćko-petrovački Atanasije prisjetio se susreta sa patrijarhom Pavlom.

- Dešavalo se u Prizrenu da posle ponoći kada se se neko razboli iznenada bane patrijarh Pavle i poseti bolesnika. Malo se priča o tome, ali on je svojim molitvama isceljivao i umudrivao, a posebno je lečio dušu - dodao je vladika Atanasije.

Izložba koju je pripremio Muzej SPC organizovana je povodom 100 godina od rođenja i pet godina od smrti patrijarha Pavla. Prvobitno je bila postavljena u Beogradu, a u Banjaluci će biti otvorena do 31. marta. Podijeljena je u tri cjeline, koje patrijarha Pavla prikazuju kroz svjetovni, monaški i period u kojem je bio poglavar SPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana