Ускрс прослављен уз молитву и гозбу

Анита Јанковић-Речевић
Ускрс прослављен уз молитву и гозбу

Бањалука - Присуством на мисама са којих су упућене поруке љубави и мира, уз богату трпезу и у породичној атмосфери, вјерници католичке вјероисповијести јуче су широм Српске и БиХ прославили Ускрс, празник који се слави у спомен на Христово ускрснуће.

Поводом највећег хришћанског празника кардинал врхбосански Винко Пуљић предводио је мису у Катедрали Срца Исусова у Сарајеву на којој је истакао да су жене кроз историју имале најважнију улогу у формирању вјере код дјеце.

- Храбре мајке и храбре жене одгајајте срцима. Не заборавите своју улогу. Мијењајте ово друштво својом племенитошћу - поручио је кардинал Пуљић.

Велики број католичких вјерника јуче се окупио и на мисном слављу у Катедрали светог Бонавентуре у Бањалуци, гдје је мису предводио бањалучки бискуп Фрањо Комарица. 

Он је у обраћању вјерницима истакао да је дан Христовог ускрснућа празник бројних народа, нација и раса, поручивши да кајањем за све гријехе, било да су их учинили мишљу, ријечју или дјелом, вјерују да им опроштај може помоћи у ускрсној радости упркос проблемима који их окружују.

- Ви сте најдрагоцјенији свједок јер 2.000 година од Христовог ускрснућа вјерујете и трудите се да својим животом покажете да је ускрсли Христ стварност. У сваком послу који обављате трудите се да будете вјеродостојни јер је Исус вјеродостојан, он није лажов и демагог - рекао је Комарица.

Свете мисе јуче су служене широм РС и БиХ, а из Цркве светог Анте Падованског у Прњавору жупник Владо Лукенда је поручио да су на овај празник све нејасноће, немири, страхови и боли побијеђени вјером у вјечни живот.

Бањалучанка Јелица Јосиповић се након мисе упутила кући да Ускрс проведе у кругу породице, истакавши да се за највећи хришћански празник припремала неколико дана.

- Традиционално сам фарбала јаја, постила на Велики петак и припремала богату трпезу за своју породицу. На столу ће се наћи кувана шунка, млади лук и салата, супа, сарма, печење, мало слаткиша и воћа - рекла је Јосиповићева.

Да би Ускрс провео са сестром и у кругу пријатеља, Анте Лукенда је дошао из Швајцарске у родну Бањалуку.

- Долазим често овдје и велика је радост доћи у свој завичај. Пресрећан сам што ћу Ускрс, празник који значи живот и љубав, провести баш у Бањалуци са најближима - рекао је Лукенда. 

Поруке

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић упутио је јуче честитку поводом Ускрса надбискупу врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу, бискупима, свештенству и свим римокатолицима у РС и БиХ. 

- Нека Ускрс буде најснажнији подстицај за чињење добра, на нашем заједничком путу и дјелу свеукупног опоравка и напретка - навео је Чубриловић. Честитке су упутили и бројни други званичници из РС и БиХ, међу којима и члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић и предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана