Ускрс доноси мир и љубав

Анита Јанковић-Речевић
Ускрс доноси мир и љубав

Бањалука - Католички вјерници у БиХ и широм свијета дочекују највећи хришћански празник Ускрс, који ће прославити у недјељу у кругу породице и духу солидарности, мира, радости и љубави.

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић у ускршњој поруци вјерницима је поручио да се не боје живота, него да прихватају и одгајају дјецу с вјером и љубављу.

- Не плашимо се своје земље, јер се исплати у њој остати и за њу се борити. Не попуштајмо злу, волимо своје и поштујмо туђе - рекао је Пуљић.

Истакао је да му је, као надбискупу, тешко да се обраћа свима на исти начин, јер је свјестан да у БиХ "сит гладног не разумије, а гладан ситу не вјерује".

- Свако вријеме има своје свједоке, али га сиромашни другачије доживљавају од богатих, болесни различито од здравих. Другачије гледа на овај свијет човјек који нема новца да плати огрев, а другачије онај који купује скупоцјени аутомобил - нагласио је Пуљић.

Прославу највећег хришћанског празника католици су почели у петак када је у катедралама обављена побожност "Крижног пута" чиме започиње обиљежавање Великог петка. Жупник цркве Светог Анте Падованског" у Прњавору Владо Лукенда каже да на овај дан у цркви нема мисе нити звоњења.

- То је једини дан када је најстроже наређен пост - рекао је Лукенда и додао да вјерници у цркву долазе и на Велику суботу, а обичај је да се на тај дан благосиљају ускршња јела која доносе вјерници.

Честитке поводом Ускрса католичким вјерницима упутили су и званичници РС и БиХ пожеливши им да празник прославе у миру, срећи и благостању у кругу породице и пријатеља.

Предсједник РС Милорад Додик честитке поводом Ускрса упутио је надбискупу врхбосанском кардиналу Винку Пуљићу, бискупу бањалучком Фрањи Комарици, свештенству и свим вјерницима католичке вјероисповијести уз жељу да празничне дане дочекају у добром здрављу и духовном миру.

- Нека Христово ускрснуће, празник који слави нови живот, вјеру и наду у боље сутра, буде надахнуће за јачање међусобног разумијевања, солидарности и толеранције међу људима и народима - наведено је у Додиковој честитки.

Предсједница Владе РС Жељка Цвијановић католичким вјерницима је пожељела да Ускрс прославе чинећи добра дјела на путу међусобног разумијевања и уважавања, његујући хришћанске вриједности. Честитке је упутио и директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић са жељом за мир, здравље и срећну прославу празника. 

Песах

Бројни званичници у петак су честитали свим Јеврејима у РС и БиХ Песах, празник прољећа, бесквасног хљеба и добијања Торе - десет Божијих заповијести.

- Прослава једног од највећих јеврејских празника у знак сјећања на избављење из вишевјековног мисирског ропства подсјећа на важност универзалних цивилизацијских вриједности на којима се гради повјерење, међусобно уважавање, солидарност и толеранција међу људима и народима - навео је у честитки предсједник РС Милорад Додик. Честитке су упутили и члан Предсједништва БиХ из РС Младен Иванић, предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, премијерка РС Жељка Цвијановић и многи други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана