Uskoro bezbolna operacija raka pluća

Anita Janković-Rečević
Uskoro bezbolna operacija raka pluća

Banjaluka - Bezbolnoj operaciji karcinoma pluća, koja je zastupljena u najsavremenijim zdravstvenim ustanovama u svijetu, uskoro će biti podvrgnuti i pacijenti u Srpskoj zahvaljujući ljekarima Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, koji se pripremaju za izvođenje nove hirurške metode uniportal VATS.

Ovaj složeni zahvat, koji zahtijeva multidisciplinarni pristup pacijentu i osposobljen kadar, izvodiće ljekari Službe torakalne hirurgije UKC-a RS, koji već duže vrijeme uvode nove procedure kao što su “sliv” lobektomije pluća, VATS timektomija, minimalno-invazivna hirurgija štitne i paraštitnih žlijezda i slično.

Načelnik Službe za torakalnu hirurgiju Marko Kantar kaže da je uniportal VATS hirurgija najveći domet grudne hirurgije u svijetu, navodeći da bi ta metoda do kraja godine prvi put trebalo da bude izvedena i u UKC-u RS.  

- Riječ je o operaciji koju ljekare najčešće izvode kod karcinoma pluća i pacijenta operišu pod kontrolom video-kamere. Radi se rez od svega dva do tri centimetra, a pacijent poslije zahvata ne osjeća bolove i već sutradan ide kući - rekao je Kantar. Istakao je da je prednost ovog vida liječenja višestruka, kako za zdravstveni sistem, tako i za pacijente.

- Hospitalizacija bolesnika sa rakom pluća sada u prosjeku traje oko deset dana, a novom metodom značajno ćemo smanjiti broj bolničkih dana, te samim tim i troškove liječenja. Benefit za pacijente je neprocjenjiv zbog bezbolnog zahvata - rekao je Kantar. Dodao je da je UKC već nabavio svu potrebnu opremu za izvođenje te operacije. 

- Glavni dio opreme smo nabavili prije tri mjeseca, a dio smo imali od ranije. Prošao sam potrebnu edukaciju, a dovešćemo ljekara iz Ljubljane koji rutinski izvodi takve zahvate. Uz njega će se razvijati naš tim doktora koji će, nadam se, putovati u Sloveniju na obuku - rekao je Kantar i dodao da razvojem grudne hirurgije planiraju da postanu lideri u regionu.

Kantar je izrazio zadovoljstvo što će ova klinika uskoro biti preseljena u novi prostor, čime će rad ljekara i medicinskih sestara biti znatno olakšan, a generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajić najavio je da će svečano preseljenje hirurgije iz dotrajale zgrade u centru Banjaluke na lokaciju Paprikovac biti 23. septembra.

  • Za nešto više od dva mjeseca svi ćemo biti pod jednim krovom. UKC je postao ponos i garant opstanka na ovim prostorima. Uz podršku rukovodstva ulažemo velike napore, ali i ljudska i materijalna sredstva kako bismo napravili jedan od najboljih kliničkih centara - rekao je Đajić.

Torakalna hirurgija

Glavna sestra Službe za torakalnu hirurgiju Brankica Diljkan istakla je da ova organizaciona jedinica zapošljava 16 medicinskih tehničara, te da imaju 24 bolesnička kreveta raspoređena u sedmokrevetne i petokrevetne sobe.

- Svi s nestrpljenjem čekamo preseljenje jer radimo u veoma teškim uslovima. Imamo jedno kupatilo koje koristi 47 pacijenata, a prelaskom u nove prostorije sobe će biti sa dva kreveta, dok će kupatilo dijeliti četiri pacijenta - rekla je Diljkanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana