Ускоро безболна операција рака плућа

Анита Јанковић-Речевић
Ускоро безболна операција рака плућа

Бањалука - Безболној операцији карцинома плућа, која је заступљена у најсавременијим здравственим установама у свијету, ускоро ће бити подвргнути и пацијенти у Српској захваљујући љекарима Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС, који се припремају за извођење нове хируршке методе унипортал ВАТС.

Овај сложени захват, који захтијева мултидисциплинарни приступ пацијенту и оспособљен кадар, изводиће љекари Службе торакалне хирургије УКЦ-а РС, који већ дуже вријеме уводе нове процедуре као што су “слив” лобектомије плућа, ВАТС тимектомија, минимално-инвазивна хирургија штитне и параштитних жлијезда и слично.

Начелник Службе за торакалну хирургију Марко Кантар каже да је унипортал ВАТС хирургија највећи домет грудне хирургије у свијету, наводећи да би та метода до краја године први пут требало да буде изведена и у УКЦ-у РС.  

- Ријеч је о операцији коју љекаре најчешће изводе код карцинома плућа и пацијента оперишу под контролом видео-камере. Ради се рез од свега два до три центиметра, а пацијент послије захвата не осјећа болове и већ сутрадан иде кући - рекао је Кантар. Истакао је да је предност овог вида лијечења вишеструка, како за здравствени систем, тако и за пацијенте.

- Хоспитализација болесника са раком плућа сада у просјеку траје око десет дана, а новом методом значајно ћемо смањити број болничких дана, те самим тим и трошкове лијечења. Бенефит за пацијенте је непроцјењив због безболног захвата - рекао је Кантар. Додао је да је УКЦ већ набавио сву потребну опрему за извођење те операције. 

- Главни дио опреме смо набавили прије три мјесеца, а дио смо имали од раније. Прошао сам потребну едукацију, а довешћемо љекара из Љубљане који рутински изводи такве захвате. Уз њега ће се развијати наш тим доктора који ће, надам се, путовати у Словенију на обуку - рекао је Кантар и додао да развојем грудне хирургије планирају да постану лидери у региону.

Кантар је изразио задовољство што ће ова клиника ускоро бити пресељена у нови простор, чиме ће рад љекара и медицинских сестара бити знатно олакшан, а генерални директор УКЦ-а РС Владо Ђајић најавио је да ће свечано пресељење хирургије из дотрајале зграде у центру Бањалуке на локацију Паприковац бити 23. септембра.

  • За нешто више од два мјесеца сви ћемо бити под једним кровом. УКЦ је постао понос и гарант опстанка на овим просторима. Уз подршку руководства улажемо велике напоре, али и људска и материјална средства како бисмо направили један од најбољих клиничких центара - рекао је Ђајић.

Торакална хирургија

Главна сестра Службе за торакалну хирургију Бранкица Диљкан истакла је да ова организациона јединица запошљава 16 медицинских техничара, те да имају 24 болесничка кревета распоређена у седмокреветне и петокреветне собе.

- Сви с нестрпљењем чекамо пресељење јер радимо у веома тешким условима. Имамо једно купатило које користи 47 пацијената, а преласком у нове просторије собе ће бити са два кревета, док ће купатило дијелити четири пацијента - рекла је Диљканова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана