Usjeve i voćnjake braniće jače rakete

A. J. R.
Usjeve i voćnjake braniće jače rakete

Banjaluka - Sezona odbrane od grada u Srpskoj počinje 15. aprila, a u preduzeću "Protivgradna preventiva RS" ubrzano se pripremaju za bitku protiv ove prirodne pošasti.

Prema riječima direktora ovog preduzeća Tihomira Dejanovića, okončana je procedura javnih nabavki za protivgradne rakete, naglasivši da su od nadležnih dobili dozvolu da u ovogodišnjoj sezoni koriste rakete PP-6TK, koje sadrže 80 grama reagensa više u odnosu na rakete koje su upotrebljavali do sada.

On ističe da će do početka sezone u Potkozarju i Lijevču polju instalisati 35 novonabavljenih prizemnih generatora srebro jodida, što je novina u odnosu na prethodne godine.

- Oni će omogućiti da se sprovodi zaštita od grada uz hrvatsku granicu i za vrijeme zabrane ispaljivanja raketa od kontrolora leta, za šta do sada nisu postojale tehničke mogućnosti - rekao je Dejanović. On je naglasio da su popravljene neispravne radio stanice i veze.

- Pregledan je i dio raketa preostalih iz prošle sezone, a do kraja mjeseca svih 1.800 preostalih raketa proći će kontrolu - rekao je Dejanović.

Dodao je da je u toku remont dijela klasičnih lansera, naglasivši da će svi lanseri u sezonu ući potpuno ispravni.

- Prije 15 dana okončan je tehnički prijem radara na Borju, a ubrzo će biti završen i prijem deset automatskih protivgradnih stanica na prostoru Laktaša, koje su isprobane jesenas - ističe Dejanović.

Montaža prizemnih generatora na terenu u opštinama Kozarska Dubica, Gradiška, Srbac i Laktaši biće završena kada to dozvole vremenske prilike, a dostavljanje raketa i sredstava radio-veze opštinama koje su potpisale ugovore za ovogodišnju sezonu počinje sredinom naredne sedmice. Iz "Protivgradne preventive RS" su apelovali na sve poljoprivredne proizvođače da izmire zakonsku naknadu za protivgradnu zaštitu kako bi sve planirane aktivnosti bile pravovremeno završene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana