Usaglašavanje procedura povlačenja i isplate novca Svjetske banke

Usaglašavanje procedura povlačenja i isplate novca Svjetske banke 26.09.2018 00:40 | Srna

Doboj - Uprava “Željeznica Republike Srpske” /ŽRS/ saopštila je da novac iz kredita Svjetske banke još nije operativan, te da će tokom ove sedmice biti usaglašene procedure povlačenja i isplate sredstava između Svjetske banke, Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva finansija Srpske i ovog javnog preduzeća.

U saopštenju se navodi da se novac ne nalazi na posebnom računu u banci koju je odabralo Ministarstvo finansija i trezora BiH, te da je izvjesno da će prva uplata od 20 miliona evra biti utrošena za izmirenje bruto obaveza radnicima, odnosno dugovanja i pripadajućih poreza i doprinosa.

Iz Uprave ŽRS-a navode da su svjesni da 20 miliona evra nije dovoljno za izmirenje obaveza za sve radnike, pa će uplate biti vršene po grupama radnika u zavisnosti od kriterijuma isplate koji će biti usaglašen početkom naredne sedmice.

“Realizaciju prve uplate očekujemo u prvoj polovini oktobra”, saopštili su iz “Željeznica” s ciljem istinitog informisanja zaposlenih i sprečavanja dezinformacija.

Iz “Željeznica” pojašnjavaju da ostale uplate očekuju po utrošku i pravdanju prethodne.

“Utrošak i pravdanje odobrava konsultant i Svjetska banka, nakon čega slijedi naredna uplata. Očekivani protok vremena između dvije uplate ne bi trebalo da bude duži od 30 dana”, pojašnjavaju iz ŽRS-a.

Iz “Željeznica” podsjećaju da je Uprava u više navrata pozivala sindikate, što čini i sada, da dostave usaglašen prijedlog Kolektivnog ugovora između reprezentativnih sinikata, i da ima dobru volju za nastavak pregovora, ali očekuje da i predstavnici sindikata pregovorima pristupe odgovorno i ozbiljno.

“Povećanju plata zaposlenima u žŽeljeznicama Republike Srpskež još nije moguće jer nisu povećani izvorni prihodi preduzeća, a to je osnova za bilo kakvo povećanje plata”, napominju iz ove komapnije.

Iz Uprave ŽRS-a kažu da je na današnjem kolegijumu kao termin za novi sastanak sa predstavnicima sindikata utvrđen 2. oktobar.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica