Усаглашавање процедура повлачења и исплате новца Свјетске банке

Срна
Усаглашавање процедура повлачења и исплате новца Свјетске банке

Добој - Управа “Жељезница Републике Српске” /ЖРС/ саопштила је да новац из кредита Свјетске банке још није оперативан, те да ће током ове седмице бити усаглашене процедуре повлачења и исплате средстава између Свјетске банке, Министарства саобраћаја и веза, Министарства финансија Српске и овог јавног предузећа.

У саопштењу се наводи да се новац не налази на посебном рачуну у банци коју је одабрало Министарство финансија и трезора БиХ, те да је извјесно да ће прва уплата од 20 милиона евра бити утрошена за измирење бруто обавеза радницима, односно дуговања и припадајућих пореза и доприноса.

Из Управе ЖРС-а наводе да су свјесни да 20 милиона евра није довољно за измирење обавеза за све раднике, па ће уплате бити вршене по групама радника у зависности од критеријума исплате који ће бити усаглашен почетком наредне седмице.

“Реализацију прве уплате очекујемо у првој половини октобра”, саопштили су из “Жељезница” с циљем истинитог информисања запослених и спречавања дезинформација.

Из “Жељезница” појашњавају да остале уплате очекују по утрошку и правдању претходне.

“Утрошак и правдање одобрава консултант и Свјетска банка, након чега слиједи наредна уплата. Очекивани проток времена између двије уплате не би требало да буде дужи од 30 дана”, појашњавају из ЖРС-а.

Из “Жељезница” подсјећају да је Управа у више наврата позивала синдикате, што чини и сада, да доставе усаглашен приједлог Колективног уговора између репрезентативних синиката, и да има добру вољу за наставак преговора, али очекује да и представници синдиката преговорима приступе одговорно и озбиљно.

“Повећању плата запосленима у жЖељезницама Републике Српскеж још није могуће јер нису повећани изворни приходи предузећа, а то је основа за било какво повећање плата”, напомињу из ове комапније.

Из Управе ЖРС-а кажу да је на данашњем колегијуму као термин за нови састанак са представницима синдиката утврђен 2. октобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана