Уручена трајна употребна дозвола Термоелектрани Станари

Срна
Уручена трајна употребна дозвола Термоелектрани Станари

Станари - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић уручила је данас у Станарима предсједнику "ЕФТ групе" Вуку Хамовићу трајну употребну дозволу за рад Термоелектране "Станари" инсталисане снаге 300 мегавата, са објектима који чине техничку и функционалну цјелину.

Голићева је изјавила новинарима да јој је посебно задовољство што је данас уручила дозволу да почетак трајног рада Термоелектране "Станари", за чију је изградњу кориштена висока технологија, која је већ присутна у земљама окружења.


"Као друштвено одговорна компанија, од Министарства су тражили да им пропишемо строже граничне вриједности за одређене емисије, због продаје електричне енергије на захтјевна тржишта ЕУ", појаснила је Голићева.

Према њеним ријечима, Комисија за технички преглед, коју је према овлашћењу Министарства, формирала Јавна установа Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске, констатовала је да су сви радови на овој технолошкој цјелини изведени у складу са издатим дозволама, пројектном и техничком документацијом, уз врло висок квалитет изведених радова и уграђене опреме која посједује све законом прописане атесте, што је током пробног рада и потврђено.

Голићева је нагласила да је ова компанија у буџете Републике Српске и општине Станари за десет мјесеци уплатила 11 милиона КМ, а тренутно запошљавају више од 750 радника са тенденцијом повећања до 900 радника.

Технички директор Термоелектране "Станари" Саво Мирковић појаснио је да је употребна дозвола веома важна за овакве објекте, јер потврђује да су радови у потпуности и квалитетно завршени, што и доказује досадашњи рад Термоелектране.

"До сада смо произвели милијарду и 400 милиона киловат сати електричне енергије, потрошили око милион и 600 хиљада тона угља, а за сљедећу годину планирамо произвести више од двије милијарде киловат сати. Све досадашње пробе и тестови су се показали успјешним", нагласио је Мирковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана