Уручена постхумна одликовања породицама погинулих бораца из Херцеговине

Срна
Уручена постхумна одликовања породицама погинулих бораца из Херцеговине

Невесиње - Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран уручио је данас у Невесињу девет постхумних одликовања Медаља заслуга за народ породицама погинулих бораца Војске Републике Српске /ВРС/ из ове општине, као и Гацка и Требиња.

Одликовања су уручена у оквиру обиљежавања Митровдана, који је слава Борачке организације Републике Српске и општине Невесиње и сјећања на митровданске битке 1992. и 1994. године, као симбола одбране источне Херцеговине у којима су погинула 64 борца ВРС, а више од 950 је рањено.


Каран је рекао да су ова одликовања највећи чин захвалности и поштовања предсједника Српске и свих грађана за допринос који су борци ВРС дали својом жртвом бранећи Републику Српску.

“Његовање родољубља, патриотизма и слободарске традиције српског народа и ВРС задатак је свих нас. Тако чувамо лик и част наших погинулих. Борили су се за животе својих породица, свих нас и слободу коју имамо”, рекао је Каран.

Он се присјетио и митровданских битака којима је сачувана српска Херцеговина.

“Митровданске битке су биле величанствене побједе које се изучавају на војним академијама, а борци из источне Херцеговине су зауставиле много јачег непријатеља”, реко је Каран.

Он је нагласио да је митровданска офанзива величанствена побједа и да жртва погинулих треба да буде водиља свим нашим генерацијама и узор како се води часна, патриотска борба за слободу, народ и државу.

“Никада не смијемо заборавити да су у тој борби одбранили Републику Српску и тиме нас обавезали да је чувамо као највећу вриједност и гаранцију нашег опстанка. Зато морамо учинити све да Српска буде мјесто доброг живљења”, поручио је Каран.

Начелник општине Невесиње Миленко Авдаловић, који је данас организовао пријем за породице погинулих, рекао је да се у Невесињу увијек враћају Митровдану 1992. године.

“Тешко је говорити пред породицама оних који су за Републику Српску дали животе. Данас сам опет гледао податке о нашим страдањима од 1992. до 1995. и видио да смо изгубили више од 100 јединаца, да је 70 људи било неожењено”, рекао је Авдаловић.

Он је истакао да се за кости многих од њих још не зна и да су посијане од Величана и Чепикућа, преко Чапљине, Мостара, Орловца, Слипчића, Течића, врлети Прења и Трескавице. “Наши људи су гинули на све стране, на ратиштима у Горажду, Бисерном, високој Крајини”, каже Авдаловић.

Он је нагласио да без Републике Српске нема ни слободе и да је задатак свих нас да заједнички градимо бољу Републику Српски и не одлазимо, јер је наша отаџбина једини простор гдје смо своји на свом.

Брат погинулог борца Милинко Вуловић рекао је да му признање много значи. “Ово је признање да нису погинули тек тако, већ за Републику Српску”, каже је он.

Прослава Митровдана сутра ће почети литургијом у Саборној цркви Светог Вазнесења Христовог коју ће служити Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије. У порти Саборног храма биће обављен славски обред.

Након тога, код Споменика слободе биће служен парастос, а делегације ће положити вијенце. У 12.00 часова владика Димитрије освештаће обновљени Дом културе у којем ће потом бити одржана свечана академија.

Митровдан се са посебним поштовањем обиљежава у Невесињу, јер је у двије митровданске битке из 1992. и 1994. године одбрањено Невесиње, Херцеговина и Република Српска.

У Митровданској бици 1992. године погинула су 42 борца, а рањено их је 750.

Само на Митровдан 1994. године погинула су 22 борца, док их је 140 рањено.

Прва Митровданска битка једна је од највећих у одбрамбено-отаџбинском рату јер је 3.500 припадника Невесињске бригаде побиједило пет пута јаче јединице састављене од Хрватске војске, Хрватског вијећа одбране и такозване Армије БиХ које су са 15.000 војника и праћене јаком артиљеријом кренуле на Невесиње с циљем спајања са Дубровником и изласка на југословенску границу.

Живот за одбрану Републике Српске дало је 476 бораца Невесињске бригаде, сачињене од бораца из Невесиња и долине Неретве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана