Уручена награда “Ђуро Дамјановић”

Уручена награда “Ђуро Дамјановић” 06.05.2011 22:00 | Александра Рајковић

БAЊAЛУКA - Књижевна награда “Ђуро Дамјановић” уручена је у петак у Голешима код Бањалуке професору Предрагу - Гуги Лазаревићу за књигу “Aндрић о Босни”.

Лазаревић је први добитник ове награде, коју додјељује Удружење књижевника Републике Српске.

Предсједник жирија за додјелу награде био је књижевник Матија Бећковић, а чланови Никола Aсановић и Душко Певуља.

-        Ђуро Дамјановић је био Кочићев и Ћопићев земљак, јунак и наследник. На његовом гробу доделили смо први пут награду са његовим именом, Предрагу Лазаревићу за књигу 'Aндрић о Босни'. Aндрић је волео и ценио Кочића и Ћопића, а Ђуро је био њихов песнички син - рекао је Матија Бећковић.

Лазаревић је истакао да је Ђуро Дамјановић дизао свој глас против свега што се није склапало са његовом духовношћу.

-        Он је био исконски писац. Није писао стихове, он је мислио у стиховима, а такви су ретки - каже Лазаревић.

Душко Певуља је истакао да у књижевној историји Републике Српске не зна за примјереније мјесто за додјелу награде као што је ово гдје је додијељено признање “Ђуро Дамјановић”.

Он је рекао да је Лазаревићева књига писана нарочито одњегованим језиком и препознатљивим стилом, који одликују умјешно комбиновање научно-истраживачког и есејистичког дискурса.

Додјели ове књижевне награде присуствовао је и прослављени српски режисер Емир Кустурица.

Есеји

Књига “Aндрић о Босни” Предрага Лазаревића састављена је од студија и есеја који су, иако објављени у посљедњих неколико година, по ауторовом признању идејно и проблемски уобличени знатно раније, будући да је књижевно дјело Иве Aндрића једна од битнијих истраживачких преокупација аутора.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица