Уређење пловног пута допринијеће развоју трговине

Анита Јанковић-Речевић
Уређење пловног пута допринијеће развоју трговине

Бањалука - Регионални пројекат интегрисаног развоја коридора ријеке Саве и Дрине од изузетног је значаја за РС, нарочито за становништво Семберије јер, осим што предвиђа побољшање пловног пута који ће унаприједили развој туризма, трговине и услуга, његовом реализацијом биће ублажени ризици од поплава и ревитализована еколошка богатства.

Свјетска банка је прије годину дана почела да интензивно ради са националним и регионалним тимовима земаља у сливу ријека Саве и Дрине на идентификовању приоритетних интервенција које ће бити реализоване у оквиру поменутог пројекта. Тим поводом данас ће у Брчком бити одржан регионални састанак министара из области водопривреде земаља у окружењу којем ће присуствовати и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да се имплементација поменутог пројекта очекује у периоду 2020 - 2025. година, а да је у међувремену потребно израдити техничку документацију и усагласити све детаље за почетак радова. Навели су да је укупна вриједност пројекта за Српску 28,37 милиона евра те да је прије било каквих радова потребно деминирати десну обалу Саве, што ће коштати око 7,5 милиона евра.

- Реализација пројекта подијељена је у три компоненте и у оквиру прве фазе предвиђени су радови којим ће бити унапријеђени приступи за развој туризма, трговине и услуга дуж пловног пута ријеке Саве. Биће рађено на изради хидролошке и студије алувијалних водоносника у сливу Саве, рехабилитацији Луке Брчко, уређењу водног пута које подразумијева деминирање десне обале, чишћење корита, успостављање понтонских мреже, праћење и управљање поплавама те планирање и управљање животном средином - истакли су у ресорном министарству.

Додали су да је у склопу побољшања пловног пута предвиђено уклањање критичних дионица, односно “плићака” на ријеци Сави, а да је на територији Српске предвиђено уклањање “плићака” у  Вршанима.

- Министарство саобраћаја и веза РС надлежно је за унапређивање водног пута које ће допринијети побољшању пловног пута на ријеци Сави. То подразумијева уклањање критичних мјеста, подизање нивоа пловности  уређења лука и пристаништа - рекли су у Министарству пољопривреде.

Навели су да друга фаза подразумијева одрживо управљање еколошком имовином и каскадом брана у дринском коридору и интегрални развој кроз улагања у вишенамјенско коришћење водног потенцијала Дрине.

- Трећа компонента дефинише политике, институционалну подршку и управљање програмом, како на регионалном, тако и на локалном нивоу. Посебан осврт усмјерен је на планирање и развој туризма у коридору Саве и Дрине, што је од велике важности - наводе у Министарству пољопривреде и додају да још нису познати извори финансирања пројекта.

Навели су да су предвиђене пројектне активности у надлежности више министарстава те да ће комисија која ће пратити реализацију пројекта бити састављена од стручних кадрова из надлежних министарстава.

 

Управљачки одбор

У Министарству пољопривреде истичу да је за имплементацију пројекта кључно јасно дефинисање улога ентитета у БиХ јер се они и задужују за своје пројекте. 

- Управљачки одбор треба да буде формиран на нивоу РС, а наши представници треба да буду и дио управљачког одбора на нивоу БиХ, као и на регионалном нивоу - рекли су у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана