Управа Жељезница РС објавила колико новца дугује сваком штрајкачу

Срна
Управа Жељезница РС објавила колико новца дугује сваком штрајкачу

Бањалука - Радници Жељезница Републике Српске који су 11. септембра ступили у штрајк глађу, тражећи исплату заосталих примања из ове године, нису се одазвали на позив Управе тог предузећа да се врате својим радним задацима, саопштила је Управа Жељезница.

Управа Жељезница Републике Српске подсјећа да се плате исплаћују редовно у складу са Законом о раду у текућем мјесецу за претходни мјесец, те да је то за Управу приоритет код планирања и плаћања трошкова.

"У 2017. години све плате су исплаћене у законском року. Уз плату, радницима се редовно исплаћује и регрес у мјесецу у којем је радник био на годишњем одмору", додаје се у саопштењу.

У овој години су, како се наводи, доспјеле, а према радницима остале неизмирене једино обавезе за један топли оброк и три превоза са километром, закључно са јулом.

Ради објективног информисања, Управа је изнијела податке колико дугује радницима који су се, према сазнању Управе, одлучили да на овакав начин изразе своје незадовољство, а због приспјелих, а неисплаћених примања за превоз и топли оброк из текуће године, с обзиром да нема дуговања по основу плата и километар сата.

 Према тим подацима дуговања радницима који су у штрајку износе од 50 до 260 КМ.

Предузеће дугује Златку Марину 50 КМ, Драгану Пеулићу 226 КМ, Ђуђи Мијатовић 250 КМ, Дејану Лукановићу 268 КМ, Зорану Ћућићу 176 КМ, Ости Томашевићу 112 КМ, Александру Крнетићу 222 КМ, Чедомиру Кнежевићу 108 КМ, Данијелу Вучковцу 268 КМ, Борису Шукалу 211 КМ.

У саопштењу се наводи да је Управа свјесна тешког материјалног стања жељезничара, али сматра да наведени захтјеви радника нису разлози због којих треба да угрожавају властито здравље.

Управа Жељезница Републике Српске позива остале раднике да имају разумијевања за потезе које менаџмент чини на побољшању стања, за активности које заједно са Владом Републике Српске предузима на реорганизацији и рјешавању свих проблема жељезничких радника уз учешће Свјетске банке и своје радне обавезе извршавају у складу са прописима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана