Упозорења на јак вјетар и обилне падавине

Срна
Упозорења на јак вјетар и обилне падавине

Бањалука - Метеоаларам је за данас издао наранџасто упозорење за Бањалуку, Требиње, Ливно и Мостар због јаког јужног вјетра и обилне кише, објављено је на сајту Републичког хидрометеоролошког завода.

За подручје Бањалуке упозорење је издато због јаког јужног вјетра. Прогнозирана просјечна брзина вјетра је између 30 и 45 километара на час, а очекивани максимални удари југа су од 60 до 70 километара на час.


На подручју Требиња, Мостара и Ливна очекује се између 40 и 80 литара кише по метру квадратном, просјечна брзина вјетра јужног смјера од 30 до 45 километара на час, а максимални удари југа од 60 до 70 километара на час.

За остале регије у Републици Српској и Федерацији БиХ издато је жуто упозорење због јаког јужног вјетра.

Прогнозирана просјечна брзина вјетра јужног смјера је између 20 и 30 километара на час, а очекују се максимални удари југа од 40 до 55 километара на час.

Јак јужни вјетар прогнозиран је и за сутра због чега је Метеоаларм издао црвено упозорење на подручје Ливна гдје се очекују максимални удари југа од 70 до 100 километара на час. Очекивана количина падавина је између 40 и 80 литара на час.

Наранџасто упозорење због јаког вјетра за сутра је издато за подручје Бањалуке и Бихаћа, а због обилне кише за Мостар и Требиње.

Просјечна брзина вјетра јужног смјера у бањалучкој регији очекује се да буде између 30 и 45 километара на час, а максимални удари југа од 60 до 70 километара на час.

На подручју Бихаћа максимални удари југа биће од 50 до 70, у вечерњим сатима и до 95 километара на час.

Очекивана количина падавина на подручју Мостара и Требиња је до 80 литара по метру квадратном, а максимални удари југа до 70 километара на час.

Жуто упозорење издато је за подручје од Приједора, Градишке, Српца, Брода до Семберије, гдје је очекивана просјечна брзина вјетра јужног смјера између 20 и 30, а максимални удари југа до 55 километара на час.

На тузланском подручју очекују се максимални удари југа од 40 до 65 километара на час, а на сарајевском подручју до 60 километара на час.

Жуто упозорење издато је и за подручје Вишеграда и Фоча гдје ће просјечна брзина вјетра бити између 20 и 30, а максимални удари југа од 40 до 55 километара на час.

Црвено упозорење указује на веома опасно вријеме, а наранџасто на опасно. Прогнозоране временске појаве су таквог интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње. Жуто упозорење означава потенцијално опасно вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана