Упис првачића у априлу и мају

Агенције
Упис првачића у априлу и мају

БАЊАЛУКА - Упис дјеце у први разред основних школа у Републици Српској биће обављен у априлу и мају, рекли су у Министартсву просвјете и културе Републике Српске, јавиле су агенције.

- Према Закону о основном образовању и васпитању у први разред школске 2012/2013. године уписују се дјеца која до 1. септембра ове године навршавају шест година и која су психофизички способна за праћење и савладавање васпитно-образовног програма у школи, односно дјеца која су рођена 2006. године - појаснила је службеник за односе с јавношћу Министарства Бранка Рогач.
Она је истакла да у први разред могу да се упишу и дјеца која до краја ове године навршавају шест година, те дјеца која имају више од шест година, а из неког разлога нису била уписана у школу, уколико су способна за праћење и савладавање програма.
- Јединица локалне самоуправе обавезна је да достави свакој школи списак дјеце дорасле за полазак у први разред са уписног подручја те школе - рекла је Рогачева и нагласила да директори школа без сагласности Министарства не могу уписати ниједно дијете које не припада уписном подручју те школе.
Стручна служба школе договара са родитељима термине тестирања за сваког ученика, а користе се тестови за испитивање зрелости и спремности ученика за похађање школе.
Приликом уписа родитељи су дужни да доставе извод из матичне књиге рођених, потврду о мјесту пребивалишта и увјерење о здравственој способности дјетета.
Комисију за упис дјетета у први разред, према њеним ријечима именује директор школе, а чине је три члана, и то стручни сарадници школе и наставник разредне наставе.
- Уколико комисија уочи потешкоће у развоју код дјетета, дужна је да прибави мишљење стручног лица, те да на основу овог мишљења од надлежне установе затражи утврђивање степена и врсте ометености - појашњава Рогачева.
Приликом уписа родитељи могу исказати заинтересованост за кориштење услуга продуженог боравка, а школе прије почетка школске године траже сагласност Министарства просвјете и културе за организацију продуженог боравка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана