Uništeno ili oštećeno više od 1.200 znakova

Srna
Uništeno ili oštećeno više od 1.200 znakova

Banjaluka - U Banjaluci je u prošloj godini uništeno ili oštećeno više od 300 saobraćajnih znakova i porušeno njih više od 900, a iz gradskog budžeta je za saniranje štete izdvojeno oko 70.000 KM, saopšteno je iz Gradske uprave.

"Tokom prošle godine uništeno je i oštećeno 25 saobraćajnih ogledala, te šest svijetlećih saobraćajnih znakova žmetaž, a 25 stajališnih oznaka je uništeno u potpunosti", naveli su u gradskom Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Iz gradskog Odjeljenja napominju da, osim štete koja nastaje kao posljedica saobraćajnih nezgoda, saobraćajnu signalizaciju sve više uništavaju i nesavjesni pojedinci ili grupe - od ispisivanja grafita, lijepljenja naljepnica, rušenja, do lomljenja i totalnog uništavanja.

Prošle godine je, kako navode, ukradeno nekoliko saobraćajnih znakova, o čemu je obaviještena i nadležna policijska stanica.

Za postavljanje i održavanje vertikalne saobraćajne signalizacije prošle godine utrošeno je ukupno 150.000 KM.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve ističu da je saobraćajna signalizacija najviše uništena na lokacijama u neposrednoj blizini pojedinih ugostiteljskih objekata, u zonama škola, sportskih objekata ili sličnih mjesta gdje dolazi do većeg okupljanja građana.

"Karakteristično je da su se ove negativne pojave dešavale po nekoliko puta na istoj lokaciji", napominju u ovom odjeljenju.

Na području grada postavljeno je više od 7.000 saobraćajnih znakova, oko 600 stajališnih oznaka, 80 saobraćajnih ogledala, 45 svijetlećih saobraćajnih znakova "meta", te brojna ostala saobraćajna signalizacija i oprema puta, kao što su putokazna i turistička saobraćajna signalizacija, te preventivne izbočine.

Iz Gradske uprave apeluju na sugrađane da ne uništavaju saobraćajnu signalizaciju, a uočena oštećenja na signalizaciji mogu prijaviti na dežurni telefonski broj za prijavu komunalnih problema: 051/244-593.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana