Умор кобан за воланом

nezavisne.com
Умор кобан за воланом

Бањалука - Између 15 и 20 одсто саобраћајних незгода у свијету с учешћем комерцијалних возила изазвано је умором возача, док се 56 одсто професионалних возача осјећа поспано, а када би се таква истраживања радила код возача у РС и БиХ, ове статистике биле би још поразније, кажу стручњаци из области саобраћаја.

Ово су подаци којима располажу у Агенцији за безбједност саобраћаја у РС, позивајући се на информације са 6. Међународне конференције о безбједности саобраћаја у локалној заједници на којој је представљан рад на тему “Утицај умора возача на безбједност саобраћаја”.

Према ријечима Милије Радовића, директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, при вјештачењу саобраћајних незгода доводи се у питање психофизичко стање возача, као што је утицај алкохола и наркотика, а све чешће се у пракси намеће и умор возача, који није поремећај, али има велики утицај на настанак удеса, и у неким земљама креће се и до 20 одсто као узрок саобраћајних незгода.

“Као један од основних фактора саобраћајних незгода код професионалних возача јесте управо умор. Нажалост, код нас је та статистика сигурно гора, јер се возачи не одмарају довољно и возе буквално по 10 до 15 сати и на своје и на туђе картице, што је заиста апсурдно. Ситуација је таква да ако регуларно возимо сате, нема нас нигдје, такав нам је социјални статус”, каже за “Независне” Никола Грбић, предсједник Удружења превозника РС.

Напомиње да је на Западу пракса да у паузи возачи не смију бити у камиону и одмарају у хотелима прије наставка пута, док је то за наше возаче мисаона именица.

“Наши возачи у паузи сједну, попију кафу или евентуално легну у кабину у којој је температура неподношљиво висока. То никако није одмор и умор дефинитивно савлада возача”, каже Грбић.

Драган Подрашчанин, возач камиона, каже да је, поред умора, превелики притисак на возаче такође велики проблем јер морају све обавити на вријеме, а размишљајући о свему томе, не пазе довољно на оно што им је примарни задатак, а то је безбједна вожња.

“Журимо и нисмо концентрисани на вожњу, а на то дође и умор, онда и та финансијска ситуација која нас тјера да возимо више, све то изазива масу саобраћајних незгода”, каже Подрашчанин.

Напомиње да се возачи који имају тахографе углавном држе предвиђеног времена одмора, међутим пауза им не послужи за одмор, већ да обаве неке друге послове.

“У паузи или је ангажован на другом послу или чека папире на граници, али сигурно не одмара адекватно и просто нема времена за праву паузу. Ситуација је, нажалост, таква да ако бисмо све радили по прописима, ништа не бисмо зарадили јер смо сви углавном плаћени по километру или проценту”, каже Подрашчанин.

При истраживању, као веома значајан фактор који доприноси настанку и развоју умора код возача градских аутобуса истичу се продаја, провјера и наплата карата, а испитаници су навели да им интеракција с путницима представља активност која често представља извор умора и стреса.

Такође, нефлексибилност у распореду вожње додатно доприноси томе па психофизичке способности возача бивају ослабљене, што за посљедицу може имати незгоду као што су силазак са коловоза и судар са другим возилом или објектом.

Такве незгоде често имају тешке посљедице јер настају при великим брзинама због непредузимања никаквих радњи, па ту најчешће нису ни присутни трагови кочења.

У САД око 50 одсто незгода с најтежим посљедицама догоди се усљед умора возача, а мање од шест сати сна повећава ризик од настанка саобраћајне незгоде, док мање од пет сати сна овај ризик повећава чак пет пута.

Тамо је 41 одсто возача изјавило да је бар једном заспало током вожње.

У Србији је утврђено да се око 70 одсто професионалних возача осјећа поспано током вожње, а њих 17 одсто је бар једном заспало током вожње.

У Француској је 28 одсто возача лани прекинуло вожњу због умора и поспаности.

Већи ризик на монотоним дионицама

Ризик је, наводи се у истраживању, 10 пута већи у ноћном него у дневном периоду, а од два до десет часова чак 50 пута већи.

Вјероватноћа несреће је већа кад је возач сам у возилу или кад путници спавају, а монотоне и једноличне дионице брзих путева су локације на којима се несреће најчешће дешавају.

Када је ријеч о ризичним групама, то су мушкарци возачи до 29 година, а 75 одсто саобраћајних незгода узрокованих умором изазову мушкарци, док возачи млађи од 25 година чине више од половине учесника у незгодама изазваних умором.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана