Умјесто имена хероја на споменик уклесано име његовог живог брата

Ведрана Кулага
Умјесто имена хероја на споменик уклесано име његовог живог брата

Бањалука - Једва стојим на ногама. Моје дијете, мој други син који је када му је брат погинуо на ратишту имао само 13 година, поново је доживио трагедију када је умјесто братовог угледао своје име на споменику погинулим борцима.

Јецајући и видно потресена изустила је јуче Анђа Ајдер, мајка погинулог борца и одликованог ратног хероја Гордона Ајдера. Они који су у рату остали без најмилијих знају да ране никада не зарастају, а једна грешка зарила је тугу и очај још јаче у отворену рану породице Ајдер. На спомен-обиљежју подигнутом у бањалучком насељу Лауш умјесто имена Гордона Ајдера који је погинуо спасавајући саборца, уклесано је име његовог брата Горана. Споменик треба да буде откривен 19. октобра. У дому Ајдера затекли смо шок и невјерицу на лицу укућана.

- Одох ја, мама, у рат. Не могу да гледам да мој отац и другари труну у рову, да ти мајко и брат немате шта да једете, а ја да студирам - Гордонове су ријечи које већ двије деценије одзвањају у главама мајке, оца, брата... Гордону је снајпер прекинуо живот на Церовици код Теслића 1994. године када је имао свега 20 година.

Гордонов отац Војислав, инвалид, када смо му ушли у кућу послије свог имена и поздрава заусти: "Ово је моја светиња" показујући на зид са сликом његовог првенца. Мајка Анђа на путу до цркве на Лаушу у чијем је дворишту постављен споменик, у даху нам исприча како су избјегли из Сарајева, борили се са недаћама које су их шибале са свих страна, како живи за млађег сина и унуке и брине о мужу којем је ампутирана нога.

Стигавши пред цркву, лице Анђе се промијени, сузе потекоше, а жена похита ка споменику. Гледа у плочу, па у људе из мјесне заједнице и борачке организације и само изусти: "Знате ли ште сте направили"?

Ни Гордонов брат Горан јуче није крио разочарење и огорчење због грешке. Разочаран је, каже, односом који према породицама погинулих имају они који би требало да их штите.

- Зар челници никако не могу да нађу времена да разговарају са мајком и оцем таквог борца, какав је био мој брат, који је више пута одликован и за којег се зна ко је и шта био. Немам ријечи. Ово је срамота. Зашто неко није отишао да провјери имена, узео списак. Да ли је то тешко? У питању је споменик - казао је видно потресен Горан који је случајно, док је шетао са сином, видио своје, умјесто братовог имена на плочи.

Његов брат, дода, није то заслужио.

- Добровољно се јавио у 16. крајишку моторизовану бригаду. Дао је живот за саборца. Задње ријечи су му биле "умирем ти, брате", рекли су ми његови саборци - рече Горан којег тада изда глас.

Ријечи да објасни катастрофалну грешку на споменику нема ни предсједник Савјета мјесне заједнице Лауш Небојша Матић. Тврди да ће име бити промијењено чим прије и да ће сигурно то бити до откривања споменика.

- Десила се техничка грешка. Извињавам се у име мјесне и  борачке организације, те извођача. Исправићемо грешку по цијену нове плоче - говори Матић док у рукама држи списак страдалих бораца чија имена су уклесана на споменик, а на којем пише АЈДЕР ГОРДОН.

Музеј

Личне војне ствари Гордона Ајдера налазе се у Музеју у бањалучкој касарни "Козара". Тамо подсјећају да је једном био један младић коме је отац заљубљеник у фудбал дао име Гордон и који је свој живот оставио часно на бранику отаџбине.

- Како тамо на плочи нису погријешили име? - упитао је, по ко зна који пут, себе и све његов брат Горан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана