Ултразвук срца чекају мјесецима

Милијана Латиновић
Ултразвук срца чекају мјесецима

Бањалука - У болницама широм Републике Српске пацијенти мјесецима чекају на ултразвучни преглед срца, а најчешћи разлог за дугачке листе чекања су кварови на апаратима или мали број кардиолога.

Упркос томе што се зна да је срчани удар водећи узрок смртности у РС, многи пацијенти не добију шансу да га спријече, јер драгоцјено вријеме губе чекајући да дођу на ред за преглед. Са вишемјесечним чекањем на овај преглед недавно се сусрела и Рада К. из Прњавора чија кћерка треба на ултразвук срца.

- Заказали су нам преглед на Универзитетском клиничком центру РС у Бањалуци тек за јун, због чега сам одлучила да своју кћерку одведем у једну приватну клинику - рекла је она.

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) РС истичу да тренутно пацијенте наручују за почетак јула, што значи да је период чекања на овај преглед три мјесеца.

- Заказивање пацијената за ултразвук срца се ради на основу препоруке специјалисте, у којој се назначи дијагноза на основу које се одређује степен хитности прегледа. Када се ради о ургентним стањима не постоје листе чекања него се такви пацијенти прегледају одмах - рекли су у УКЦ-у и истакли да приликом заказивања ултразвука срца предност имају ратни војни инвалиди, породице погинулих бораца и онколошки пацијенти који долазе на контролни преглед.

У УКЦ-у су навели да као највећа здравствена установа у РС збрињавају пацијенте из читаве Републике и да период од три мјесеца представља најкраће вријеме чекања у региону.

У болници "Др Младен Стојановић" у Приједору на ултразвук срца тренутно чека 420 пацијената, а разлог томе је повећан број оних којима је неопходан овај преглед.

- На преглед се углавном чека до три мјесеца, а разлог томе је повећање броја срчаних болесника - рекли су у приједорској болници.

На једну од најпоузданијих метода у откривању болести срца мјесецима се чека и у добојској болници "Свети апостол Лука".

- На преглед тренутно чека око 180 пацијената, али се тај број константно повећава - рекли су у овој здравственој установи и додали да пацијенти са тешким срчаним оштећењима имају предност приликом заказивања ултразвучног прегледа.

У Болници у Источном Сарајеву кажу да се у просјеку на ултразвучни преглед срца чека између мјесец и мјесец и по.

- Дужина чекања обично зависи од тога да ли су у квару апарат или сонда. Руководство болнице је тренутно у преговорима о куповини сонде за други ултразвучни апарат тако да би листа чекања била знатно смањена - рекли су у овој болници и додали да на овај преглед чека око 200 пацијената.

Национални координатор за превенцију кардиоваскуларних болести РС др Душко Вулић истиче да је ултразвук срца постао једна од основних претрага због чега долази до стварања листе чекања.

- Велики број породичних љекара тражи да пацијент обави ултразвук срца, а иначе би ту претрагу требало да предлажу специјалисти, интернисти и кардиолози. Број кардиолога којима ми располажемо не може задовољити те потребе - рекао је Вулић.

Лијекови

Од укупно 6,8 милиона рецепата за лијекове, које су лани пацијентима прописали љекари у РС, највише је било оних за висок крвни притисак, а у Фонду здравственог осигурања РС кажу да су болести срца међу најчешћима због којих се пацијенти шаљу на лијечење у иностранство.

- Само у прошлој години за лијечење пацијената са кардиоваскуларним обољењима у иностранству издвојено је седам милиона КМ - рекли су у Фонду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана