Ulice pune vozila sa lošim kočnicama

Milijana Latinović
Ulice pune vozila sa lošim kočnicama

Banjaluka - Četvorotočkaši na tehničkom pregledu "padaju" zbog neispravnosti na kočnicama, plinskim instalacijama i sistemu za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju, što je pokazala i preventivna akcija Auto-moto saveza Republike Srpske.

Analiza akcije "Da li vozite tehnički ispravno vozilo -  provjerite", koja je sprovedena u periodu od 15. do 30. juna, pokazala je da su od 233 pregledana vozila, 35,19 odsto, odnosno 82 četvorotočkaša bila neispravna. Akcija je sprovedena na devet lokacija u Srpskoj, a kod najvećeg broja automobila, 32,19 odsto, neispravna je bila kočiona tečnost.

Akcenat akcije stavljen je na kontrolu amortizera i od 159 kontrolisanih vozila, 18,45 odsto ili 43 motorna vozila imali su loše amortizere.

- U slučaju neispravnosti jednog, potrebno je promijeniti oba amortizera na istoj osovini, kako bi sile koje djeluju na oba točka bile jednake - istakli su u Auto- moto savezu RS.

Član Upravnog odbora Asocijacije tehničkih pregleda RS Ilija Šerbedžija ističe da je najveći problem to što putevima "krstari" sve više starih automobila, prosječne starosti oko 16 godina, a na nepovoljno stanje na putevima utiče i loša putna mreža u većini opština.

- Sve češći sudari, posebno na mokrom kolovozu, posljedica su neispravnosti kočionog sistema, odnosno kočione tečnosti, gdje vozilo ne može u određenom momentu stati - rekao je Šerbedžija i dodao da vozači nakon utvrđivanja nepravilnosti na vozilu imaju rok od desetak dana da ih otklone, a potom ponove tehnički pregled.

Iako je akcenat ovogodišnje akcije bio na kontroli amortizera, Šerbedžija kaže da nemaju sve stanice sistem za utvrđivanje ispravnosti amortizera.

- Bilo je nekoliko prijedloga da se uvedu ovi sistemi na sve stanice, ali nisu uvršćeni u pravilnik o tehničkim pregledima - rekao je Šerbedžija i dodao da je lani u Srpskoj bilo registrovano oko 218 stanica tehničkog pregleda.

Istraživanja pokazuju da je u razvijenim zemljama uzrok svake devete saobraćajke tehnička neispravnost vozila.

- Slična situacija je i kod nas. Kad je riječ o tehničkoj ispravnosti vozila, najvažniji je sistem kočenja - kazao je direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović.

On je apelovao na vozače da prije registracije vozila, kada je tehnički pregled obavezan, isti urade po propisima, a ne samo formalno, kako bi bili bezbjedniji u saobraćaju.

Procentualni udio neispravnosti na ispitanim vozilima (nacrtati grafikon)

32,19 - kočiona tečnost

18,03 - uređaji za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju

14,29 - plinska instalacija

8,33 - kočioni sistem

6,67 - pomoćni kočioni sistem

5,58 - rashladna tečnost - klima-uređaj

5,58 - staklene površine i karoserija

Procentualni prikaz stanja amortizera na kontrolisanim vozilima (nacrtati grafikon)

68,45 - svi amortizeri u dobrom stanju

18,45 - bar jedan amortizer istrošen preko 70 odsto (obavezna zamjena)

13,30 - bar jedan amortizer istrošen oko 50 odsto (potrebna zamjena u skorije vrijeme)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana