Улице пуне возила са лошим кочницама

Милијана Латиновић
Улице пуне возила са лошим кочницама

Бањалука - Четвороточкаши на техничком прегледу "падају" због неисправности на кочницама, плинским инсталацијама и систему за освјетљавање и свјетлосну сигнализацију, што је показала и превентивна акција Ауто-мото савеза Републике Српске.

Анализа акције "Да ли возите технички исправно возило -  провјерите", која је спроведена у периоду од 15. до 30. јуна, показала је да су од 233 прегледана возила, 35,19 одсто, односно 82 четвороточкаша била неисправна. Акција је спроведена на девет локација у Српској, а код највећег броја аутомобила, 32,19 одсто, неисправна је била кочиона течност.

Акценат акције стављен је на контролу амортизера и од 159 контролисаних возила, 18,45 одсто или 43 моторна возила имали су лоше амортизере.

- У случају неисправности једног, потребно је промијенити оба амортизера на истој осовини, како би силе које дјелују на оба точка биле једнаке - истакли су у Ауто- мото савезу РС.

Члан Управног одбора Асоцијације техничких прегледа РС Илија Шербеџија истиче да је највећи проблем то што путевима "крстари" све више старих аутомобила, просјечне старости око 16 година, а на неповољно стање на путевима утиче и лоша путна мрежа у већини општина.

- Све чешћи судари, посебно на мокром коловозу, посљедица су неисправности кочионог система, односно кочионе течности, гдје возило не може у одређеном моменту стати - рекао је Шербеџија и додао да возачи након утврђивања неправилности на возилу имају рок од десетак дана да их отклоне, а потом понове технички преглед.

Иако је акценат овогодишње акције био на контроли амортизера, Шербеџија каже да немају све станице систем за утврђивање исправности амортизера.

- Било је неколико приједлога да се уведу ови системи на све станице, али нису увршћени у правилник о техничким прегледима - рекао је Шербеџија и додао да је лани у Српској било регистровано око 218 станица техничког прегледа.

Истраживања показују да је у развијеним земљама узрок сваке девете саобраћајке техничка неисправност возила.

- Слична ситуација је и код нас. Кад је ријеч о техничкој исправности возила, најважнији је систем кочења - казао је директор Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић.

Он је апеловао на возаче да прије регистрације возила, када је технички преглед обавезан, исти ураде по прописима, а не само формално, како би били безбједнији у саобраћају.

Процентуални удио неисправности на испитаним возилима (нацртати графикон)

32,19 - кочиона течност

18,03 - уређаји за освјетљавање и свјетлосну сигнализацију

14,29 - плинска инсталација

8,33 - кочиони систем

6,67 - помоћни кочиони систем

5,58 - расхладна течност - клима-уређај

5,58 - стаклене површине и каросерија

Процентуални приказ стања амортизера на контролисаним возилима (нацртати графикон)

68,45 - сви амортизери у добром стању

18,45 - бар један амортизер истрошен преко 70 одсто (обавезна замјена)

13,30 - бар један амортизер истрошен око 50 одсто (потребна замјена у скорије вријеме)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана