Украли струју вриједну 1,22 милиона КМ

Анита Јанковић-Речевић
Украли струју вриједну 1,22 милиона КМ

Бањалука - Несавјесни потрошачи у Српској украли су током прошле године више од 8,74 милиона киловата струје чија вриједност премашује 1,22 милиона КМ.

У “Електропривреди РС” истичу да су радници пет дистрибутивних предузећа у Српској у континуираним и планским контролама лани открили 613 случајева неовлашћеног трошења електричне енергије.

- Код 612 купаца утврђено је да се утрошена електрична енергије мјери уређајима за директно мјерење, од којих је највећи број њих из категорије домаћинстава. Само један купац је био из категорије осталих потрошача код којих се потрошња мјери уређајем за полуиндиректно мјерење. Тај купац је са подручја којем предузеће “Електро Добој” испоручује струју - рекли су у “Електропривреди РС”.

Истакли су да је само у прва три мјесеца ове године откривено више од 130 случајева крађе електричне енергије, а радници су купцима који су неовлашћено трошили електричну енергију фактурисали рачуне у вриједности од око 220.000 КМ.

- Највећи број случајева неовлашћеног трошења струје открива “Електрокрајина” Бањалука због величине регије и броја корисника. Наши радници одговорним радом спречавају овакве појаве и осим примјене законитости, фактурисањем неовлашћене потрошње смањују финансијску штету у пословању - навели су у “Електропривреди РС”.

Додали су да су грађани веома домишљати и да на разне начине покушавају да избјегну плаћање струје.

- Потрошачи се прикључују на дистрибутивну мрежу без знања дистрибутера и без мјерног уређаја, те користе софистициране методе који подразумијевају дјеловање на сам мјерни уређај - кажу у “Електропривреди РС”.

У предузећу “Електрокрајина” истичу да предано раде на сузбијању неовлашћене употребе електричне енергије, а резултати тих напора видљиви су у вишегодишњем смањењу дистрибутивних губитака.

- У првом кварталу ове године открили смо 94 случаја неовлашћене потрошње струје у вриједности од 157.460 КМ, што је за 38 одсто мање у односу на исти период лани. Током 2015. године открили смо 912 случајева крађе струје, а годину касније 576, да би лани тај број износио 400 - рекао је портпарол “Електрокрајине” Предраг Клинцов и истакао да су дистрибутивни губици овог предузећа прошле године пали на најнижи послијератни ниво од 12,7 одсто.

Он је истакао да се од средине прошле године крађа електричне енергије третира као кривично дјело које се кажњава затвором и новчаном казном, те да је то један од разлога мањег обима неовлашћене потрошње у овој години.

Спречавање крађе струје

У “Електрокрајини” истичу да је најефикаснији начин за предупређење и спречавање неовлашћене потрошње струје реконструкција дистрибутивне мреже и инсталирање бројила са даљинским очитавањем потрошње.

- Наше предузеће ће ове године започети трогодишњи пројекат модернизације мреже са уградњом 30.000 бројила са даљинским очитавањем потрошње вриједан скоро 30 милиона КМ - рекао је Клинцов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана