Ukradena auta vraćena u ruke 80 odsto vlasnika

Anita Janković-Rečević
Ukradena auta vraćena u ruke 80 odsto vlasnika

Banjaluka - U Srpskoj je za devet mjeseci ove godine ukradeno 99 vozila, a policija je u tom periodu pronašla i vlasnicima vratila čak 80 automobila, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Da borba protiv auto-mafije bilježi zavidne rezultate potvrđuju rezultati MUP-a iz ranijih godina.

- Lani je ukradeno 126 vozila, a policija je pronašla i vlasnicima vratila 85. Godinu ranije dogodile su se 172 krađe četvorotočkaša, a vlasnicima je vraćeno 165 vozila - naveli su u MUP-u.

Ističu da auto-mafija koristi različite tehnike za krađu vozila.

- Načini za krađu su raznoliki. Lopovi se koriste originalnim ključevima, zatim provaljuju u vozila sa ključevima za lomljenje brave, kako na vratima, tako i kontakt brave. Koriste se i metodama poput spajanja kablova, ali i specijalizovanim alatom „čupalicama“ za vađenje uloška brave sa vrata ili prtljažnika i dekodiranja elektronskim alatima, do razbojništva odnosno otimanja vozila uz prijetnju silom ili oružjem - precizirali su u MUP-u.

Naveli su da se krađe dešavaju i u slučajevima iznajmljenih vozila u rentakar agencijama, sa kojima su povezane i lažne prijave krađe.

U MUP-u naglašavaju da ukradena vozila, kojima policija ne uđe u trag, najčešće falsifikovanjem dobijaju nove identifikacione oznake, nakon čega se prevoze u druge države gdje se registruju i koriste kao legalna.

- Mnoga ukradena vozila se rastavljaju i završavaju na auto-otpadu u zemlji ili inostranstvu - naveli su u MUP-u i dodali da policija preduzima sve mjere radi pronalaska ukradenog vozila, kao i počinioca tog krivičnog djela.

Na meti lopova najčešće su automobili njemačkih proizvođača, odnosno „folksvagen“, „audi“ i BMW.

U auto-otpadima tvrde da je nemoguće prodavati dijelove sa ukradenih vozila zbog stalnih inspekcijskih kontrola.

- Prodaja takvih dijelova završena je prije 20 godina. Sada mahom prodajemo dijelove automobila koji su uvezeni iz Velike Britanije, Njemačke i Italije. U posljednje vrijeme najviše automobila dovozimo iz Njemačke i rastavljamo jer oni izbacuju sva vozila koja ispunjavaju standard Euro 4 - istakli su u jednom bijeljinskom auto-otpadu.

Zaštita

U Ministarstvu unutrašnjih poslova RS ističu da postoje razni oblici prevencije kojima mogu pribjeći vlasnici četvorotočkaša kako se ne bi našli u nemilosti auto-mafije, ističući da potpuna zaštita ne postoji.

- Najbolji sistem za zaštitu automobila je kombinacija mehaničke i elektronske zaštite. Takođe, ugradnja skrivenog prekidača u izvjesnoj mjeri otežava krađu - rekli su u MUP-u i savjetovali vlasnike automobila da, ukoliko imaju mogućnosti, automobil kasko osiguraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana