Украдена аута враћена у руке 80 одсто власника

Анита Јанковић-Речевић
Украдена аута враћена у руке 80 одсто власника

Бањалука - У Српској је за девет мјесеци ове године украдено 99 возила, а полиција је у том периоду пронашла и власницима вратила чак 80 аутомобила, подаци су Министарства унутрашњих послова РС.

Да борба против ауто-мафије биљежи завидне резултате потврђују резултати МУП-а из ранијих година.

- Лани је украдено 126 возила, а полиција је пронашла и власницима вратила 85. Годину раније догодиле су се 172 крађе четвороточкаша, а власницима је враћено 165 возила - навели су у МУП-у.

Истичу да ауто-мафија користи различите технике за крађу возила.

- Начини за крађу су разнолики. Лопови се користе оригиналним кључевима, затим проваљују у возила са кључевима за ломљење браве, како на вратима, тако и контакт браве. Користе се и методама попут спајања каблова, али и специјализованим алатом „чупалицама“ за вађење улошка браве са врата или пртљажника и декодирања електронским алатима, до разбојништва односно отимања возила уз пријетњу силом или оружјем - прецизирали су у МУП-у.

Навели су да се крађе дешавају и у случајевима изнајмљених возила у рентакар агенцијама, са којима су повезане и лажне пријаве крађе.

У МУП-у наглашавају да украдена возила, којима полиција не уђе у траг, најчешће фалсификовањем добијају нове идентификационе ознаке, након чега се превозе у друге државе гдје се региструју и користе као легална.

- Многа украдена возила се растављају и завршавају на ауто-отпаду у земљи или иностранству - навели су у МУП-у и додали да полиција предузима све мјере ради проналаска украденог возила, као и починиоца тог кривичног дјела.

На мети лопова најчешће су аутомобили њемачких произвођача, односно „фолксваген“, „ауди“ и BMW.

У ауто-отпадима тврде да је немогуће продавати дијелове са украдених возила због сталних инспекцијских контрола.

- Продаја таквих дијелова завршена је прије 20 година. Сада махом продајемо дијелове аутомобила који су увезени из Велике Британије, Њемачке и Италије. У посљедње вријеме највише аутомобила довозимо из Њемачке и растављамо јер они избацују сва возила која испуњавају стандард Еуро 4 - истакли су у једном бијељинском ауто-отпаду.

Заштита

У Министарству унутрашњих послова РС истичу да постоје разни облици превенције којима могу прибјећи власници четвороточкаша како се не би нашли у немилости ауто-мафије, истичући да потпуна заштита не постоји.

- Најбољи систем за заштиту аутомобила је комбинација механичке и електронске заштите. Такође, уградња скривеног прекидача у извјесној мјери отежава крађу - рекли су у МУП-у и савјетовали власнике аутомобила да, уколико имају могућности, аутомобил каско осигурају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана