Уклоњена и неутралисана авио-бомба испод моста на ријеци Сани

Срна
Уклоњена и неутралисана авио-бомба испод моста на ријеци Сани

Нови Град - Тим за подводно деминирање Републичке управе Цивилне заштите данас је из корита ријеке Сане у Новом Граду уклонио авио-бомбу заосталу из Другог свјетског рата, која је затим неутралисана у напуштеном каменолому у Петковцу.

Директор ове управе Миле Међед рекао је да се радило о захтјевној акцији која је успјешно одрађена.


“Ријеч је о експлозивној направи тешкој 226 килограма, која у себи има 40-50 килограма експлозива. У данашњој акцији посматрачи су били колеге из Министарства унутрашљих послова Чешке, с којима имамо јако успјешну сарадњу уназад годину и по дана”, рекао је он.

Према његовим ријечима, тимови за деминирање и спасавање на води и под водом Републичке управе Цивилне заштите оспособљени су и опремљени за задатке који су у њиховој надлежности.

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача навео је да је данашња акција била веома важна и да су сегменти били добро припремљени.

“Сама акција уклањаља бомбе из корита трајала је 30 минута што показује да су све службе добро одрадиле припрему”, рекао је он.

Дрљача је рекао да на локацији на којој је данас изведена акција, испод моста на ријеци Сани има још једна авио-бомба, а узводно код жељезничког моста њих неколико.

У припреми ове акције речено је да ће у наредном периоду тимови Републичке управе Цивилне заштите са колегама из Чешке обавити извиђање корита ријеке Сане и лоцирање заосталих минско-експлозивних средстава и да ће овај посао трајати 10 до 15 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана