Укинута забрана извоза воћа и поврћа из БиХ у Русију

Срна
Укинута забрана извоза воћа и поврћа из БиХ у Русију

Сарајево - Русија је данас укинула забрану извоза воћа и поврћа из БиХ која је уведена БиХ 4. августа, изјавио је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Шаровић је на конференцији за новинаре у Сарајеву појаснио да је Заједнички усаглашени протокол јуче дипломатским путем потписала Руска фитосанитарна служба, након што су га на исти начин претходно потписале институције БиХ.

"Чекали смо ову вијест протеклих дана. Ово је знак да смо отклонили препреке које смо имали у протекла два мјесеца и ово је одлична вијест за све произвођаче воћа и поврћа који поново своје производе могу извозити у Русију", рекао је Шаровић.

Он је навео да ће Протокол о фитосанитарној заштити значајно унаприједити фитосанитарни сектор БиХ.

"Извоз воћа и поврћа у Русију у првој половини ове године је био као у цијелој 2015. години што је било повећање за 100 одсто. То је био и разлог доласка Руске фитосанитарне инспекције која се увјерила да БиХ има капацитет за извоз и далеко преко ове количине", истакао је он.

Шаровић процјењује да БиХ годишње може извозити на руско тржиште воћа и поврћа у износу од чак око 100 милиона КМ, а пројектовани износ за 2016. годину, иако ће он бити мањи због штете од забране, је од 45 до 50 милиона КМ.

Према његовим ријечима, у надлежности ентитетских министарстава је да процијене штету од привремене забране извоза, а Протокол ће убудуће гарантовати да је роба здравствено исправна и према руским стандардима и могућност за манипулације биће мања.

"Умањићемо штету воћарима и повртларима. Протокол предвиђа нова правила односно електронску базу података испоруке воћа и поврћа која ће омогућити контролу и провјеру која ће бити дневно успостављена", рекао је Шаровић.

Према његовим ријечима, Протокол предвиђа и успостављање регистра извозника из БиХ у Русију, али и регистра пољопривредних произвођача који то нису и та документа ће бити обједињена у Управи за заштиту здравља биља БиХ.

"Управа за заштиту биља ће бити гарант да је роба поријеклом из БиХ, а сљедеће седмице Управа ће организовати састанак са ентитетским надлежним службама да би провођење протокола било усклађено", појаснио је он.

Директор Управе за заштиту здравља биља Раденко Радовић рекао је да је проблем у вези бјанко сертификата и печата код извоза у Русију ријешен код инспектората на ентитетском нивоу који су донијели интерне акте.

"Неће бити таквих прекршаја више, сертификати не смију бити доступни трећим лицима и предузете су мјере да они буду у каси", рекао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана