Укинута забрана извоза јабука у Русију

Срна
Укинута забрана извоза јабука у Русију

Требиње - Руска Федерација укинула је данас забрану извоза јабука из БиХ у Русију, рекао је министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић.

Шаровић је приликом посјете Плантажи јабука АД Попово Поље, једном од највећих произвођача овог воћа у Српској, истакао да је то добра вијест која ће сигурно обрадовати све воћаре у БиХ.

“Руска страна тражи да Управа за заштиту биља БиХ гарантује за фитосанитарне зехтјеве Руске Федерације”, рекао је Шаровић новинарима.

Он је најавио да ће Руси у наредном периоду посјетити БиХ и увјерити се у количине које ова земља има и намјерава да извози у Русију.

“То ће бити важно како бисмо и ми и они могли тачно да знамо којим количинама располажемо”, истакао је Шаровић.

Он је додао да све надлежне институције, инспекторати у Републици Српској, Федерацији БиХ и Брчком морају у наредном периоду да обрате пажњу и спријече било какаве злоупотребе и шверц.

“Због неодговорних појединаца више не треба себи да дозволимо нову такву ситуацију. Од шверца имају само корист појединци. Уколико радимо извозне послове са Руском Федерацијом, користи ће имати наша шира заједница, угледне компаније, броне породице и цијела земља”, рекао је Шаровић.

Русија је у јануару обуставила увоз јабука из БиХ због сумње у реекспорт, што је други пут у посљедњих неколико година да ова земља уводи забрану увоза из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана