Удружење Јасеновац: Диана Будисављевић да добије споменик у Београду

Срна
Удружење Јасеновац: Диана Будисављевић да добије споменик у Београду

Удружење логораша и потомака "Јасеновац" предложило је да у Београду буде подигнут споменик Диани Будисављевић, која је из јасеновачког логора смрти спасила више од 7.500 српске и јеврејске дјеце.

На свечаној академији Удружења, којој су присуствовали преживјели из логора смрти Јасеновац и амбасадор Израела у Београду Алона Фишер Кам, наглашено је да се покушаји ревизије историје и Холокауста морају спријечити како се не би поновио.

Почасни предсједник Удружења логораша "Јасеновац" Милинко Чекић изразио је увјерење да ће у Београду бити подигнут споменик Диани Будисављевић, као и да ће простор некадашњег логора Старо сајмиште, у којем су током Другог свјетског рата страдали Срби, Јевреји и Роми, постати спомен-парк.

Ово удружење данас је одало признање свима који су учествовали у постављању изложбе "Јасеновац - право на незаборав" у сједишту УН у Њујорку.

Чекић је нагласио да је изложба у Њујорку, која је у јануару организована први пут након седам деценија, имала велики одјек.

- То је веома важно с обзиром на ситуацију у свету уопште, а поготово у нашем окружењу, где је проблем ревизије прошлости веома присутан, као и проблем појаве неофашизма и неонацизма - рекао је Чекић новинарима.

Према његовим ријечима, изложба у Њујорку је начин да се скрене пажња на покушаје ревизије историје и појаву неофашизма, те да се мора водити рачуна о томе.

Амбасадор Израела у Београду Алона Фишер Кам рекла је да је логор у Јасеновцу био окрутно мјесто и врста Аушвица на Балкану.

Она је напоменула да је данашњи скуп прилика да се ода почаст свим жртавама Холокауста и истакне да се против покушаја ревизије најстрашнијих злочина мора стално борити.

Изложба "Јасеновац - право на незаборав" отворена је крајем јануара у Њујорку, у организацији Министарства спољних послова Србије, а поставку је отворио ресорни министар Ивица Дачић.

Изложба представља допринос очувању универзалних вриједности човјечанства и глобалних напора УН, са циљем спречавања појаве ревизије и рехабилитације неонацистичких и неофашистичких идеологија искључивости и свих облика дискриминације и фанатизма, саопштено је уочи отварања.

Главни циљ изложбе је његовање културе сјећања на српске, јеврејске, ромске и антифашистичке жртве Холокауста и геноцида у Јасеновцу, једном од најбруталнијих и најозлоглашенијих од укупно осам логора за истребљење у Другом свјетском рату.

Диана Будисављевић, Аустријанка удата за српског хирурга Јулија Будисављевића, спасила је од сигурне смрти више од 7.500 српских дјевојчица и дјечака из концентрационог логора Јасеновац у такозваној Независној Држави Хрватској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана