Udio voća u sokovima ispitujemo u inostranstvu

Danijela Stokanić
Udio voća u sokovima ispitujemo u inostranstvu

Banjaluka - Zbog nepostojanja laboratorija za ispitivanje prisustva određenih hemijskih supstanci u proizvodima poput dječijih flašica, hrane za sportiste, udjela voća u voćnim sokovima i pesticida u hrani, institucije Republike Srpske izdvajaju ogromne iznose novca za ove analize u inostranstvu.

Laboratorije u RS su osposobljene za analize osnovnih parametara zdravstvene ispravnosti i kvaliteta proizvoda, međutim, poteškoće se javljaju kada je potrebno obaviti kompleksnije analize. Iako su u proteklim godinama domaće laboratorije uložile napor da se modernizuju, nove tehnologije i sirovine koje se koriste u proizvodnji i dalje ih pretiču.

Tako se u RS ne može ispitati postojanje pojedinih hemijskih supstanci u proizvodima, poput prisustva hormona u suplementima za sportiste.

Kako su objasnili u Inspektoratu RS, ako se pojavi potreba za ispitivanjem određene materije, može se tražiti ispitivanje u referentnoj laboratoriji u EU.

- Međutim, moramo imati na umu da su sredstva za ove namjene kojima kontrolni organi raspolažu ograničena, a da su troškovi analiza u drugim državama vrlo visoki  - kazali su u Inspektoratu dodajući da se istovremeno propisani parametri kvaliteta proizvoda koji se plasiraju na tržište RS moraju poštovati.

- Nadležne inspekcije svakodnevno u okviru redovnih aktivnosti uzorkuju za laboratorijske analize hiljade različitih proizvoda. Samo u prvom polugodištu 2017. godine inspektori su uzeli oko 3.500 službenih uzoraka proizvoda za različite analize - objasnili su.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Miodrag Marjanović kaže da ova ustanova obavlja većinu analiza proizvoda, dok se za pojedina ispitivanja još čekaju potrebne regulative.

- Što se tiče provjere prisustva hormona u hrani za sportiste, još se čeka na pravilnik koji bi to regulisao - kazao je Marjanović dodajući da je Institut u protekle dvije godine uvećao broj analiza za tri do četiri puta.

Predsjednik Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona Gordana Bulić kaže da su skupe procedure najčešće razlog zašto u BiH nema laboratorija za sve hemikalije.

- Ekonomski je neizvedivo da zemlja poput BiH ima laboratorije za sve vrste hemikalija i sigurno je da neke od njih nikad nećemo ni imati jer se to ne isplati - rekla je Bulićeva i dodala da to ne mora značiti da su naši potrošači ugroženi.

Ona je pojasnila da je Agencija za bezbjednost hrane BiH kontaktna tačka brzog uzbunjivanja i kada se u nekoj zemlji pojavi informacija da određeni proizvod sadrži štetne materije, informacija se širi na sve zemlje koje imaju tačku brzog uzbunjivanja.

- Agencija potom obavještava inspekciju koja pronalazi takve proizvode na tržištu i povlače ih iz upotrebe - rekla je Bulićeva.

Analize koje ne rade u laboratorijama u RS

- hemikalije u obući (dimetilfumart za sprečavanje nastanka plijesni na koži)

- hemikalije u dječijim flašicama (bisfenol A, koristi se za proizvodnju plastike, utiče na razvoj djece)

- štetne materije u dječijim cuclama (nitrozamin)

- udio voća u voćnim sokovima

- prisustvo hormona u hrani za sportiste

- prisustvo određenih pesticida u hrani

Laboratorije u vlasništvu RS

* Institut za javno zdravstvo

* Poljoprivredni institut

* Veterinarski institut "Dr Vaso Butozan"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana