Удио воћа у соковима испитујемо у иностранству

Данијела Стоканић
Удио воћа у соковима испитујемо у иностранству

Бањалука - Због непостојања лабораторија за испитивање присуства одређених хемијских супстанци у производима попут дјечијих флашица, хране за спортисте, удјела воћа у воћним соковима и пестицида у храни, институције Републике Српске издвајају огромне износе новца за ове анализе у иностранству.

Лабораторије у РС су оспособљене за анализе основних параметара здравствене исправности и квалитета производа, међутим, потешкоће се јављају када је потребно обавити комплексније анализе. Иако су у протеклим годинама домаће лабораторије уложиле напор да се модернизују, нове технологије и сировине које се користе у производњи и даље их претичу.

Тако се у РС не може испитати постојање појединих хемијских супстанци у производима, попут присуства хормона у суплементима за спортисте.

Како су објаснили у Инспекторату РС, ако се појави потреба за испитивањем одређене материје, може се тражити испитивање у референтној лабораторији у ЕУ.

- Међутим, морамо имати на уму да су средства за ове намјене којима контролни органи располажу ограничена, а да су трошкови анализа у другим државама врло високи  - казали су у Инспекторату додајући да се истовремено прописани параметри квалитета производа који се пласирају на тржиште РС морају поштовати.

- Надлежне инспекције свакодневно у оквиру редовних активности узоркују за лабораторијске анализе хиљаде различитих производа. Само у првом полугодишту 2017. године инспектори су узели око 3.500 службених узорака производа за различите анализе - објаснили су.

Директор Института за јавно здравство РС Миодраг Марјановић каже да ова установа обавља већину анализа производа, док се за поједина испитивања још чекају потребне регулативе.

- Што се тиче провјере присуства хормона у храни за спортисте, још се чека на правилник који би то регулисао - казао је Марјановић додајући да је Институт у протекле двије године увећао број анализа за три до четири пута.

Предсједник Удружења потрошача Тузланског кантона Гордана Булић каже да су скупе процедуре најчешће разлог зашто у БиХ нема лабораторија за све хемикалије.

- Економски је неизведиво да земља попут БиХ има лабораторије за све врсте хемикалија и сигурно је да неке од њих никад нећемо ни имати јер се то не исплати - рекла је Булићева и додала да то не мора значити да су наши потрошачи угрожени.

Она је појаснила да је Агенција за безбједност хране БиХ контактна тачка брзог узбуњивања и када се у некој земљи појави информација да одређени производ садржи штетне материје, информација се шири на све земље које имају тачку брзог узбуњивања.

- Агенција потом обавјештава инспекцију која проналази такве производе на тржишту и повлаче их из употребе - рекла је Булићева.

Анализе које не раде у лабораторијама у РС

- хемикалије у обући (диметилфумарт за спречавање настанка плијесни на кожи)

- хемикалије у дјечијим флашицама (бисфенол А, користи се за производњу пластике, утиче на развој дјеце)

- штетне материје у дјечијим цуцлама (нитрозамин)

- удио воћа у воћним соковима

- присуство хормона у храни за спортисте

- присуство одређених пестицида у храни

Лабораторије у власништву РС

* Институт за јавно здравство

* Пољопривредни институт

* Ветеринарски институт "Др Васо Бутозан"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана