Ученике у ђачким домовима чека 800 кревета

Данијела Стоканић
Ученике у ђачким домовима чека 800 кревета

Бањалука - Трка за смјештај почела је у три од четири ђачка дома у Српској, а ученицима, који ће средњу школу похађати у Бањалуци, Добоју, Бијељини и Требињу, у новој школској години на располагању ће бити готово 800 мјеста.

Највише мјеста, односно 240 кревета, на располагању је у бањалучком Средњошколском дому, који је у петак расписао конкурс за пријем ученика за идући школску годину.

За по четрдесетак мање мјеста имаће средњошколци који за смјештај конкуришу у домовима у Бијељини и Требињу, док добојски Дом ученика на располагању има 150 кревета.

Средњошколци, без обзира на то у који дом од ова четири “упали”, за смјештај и храну на мјесечном нивоу издвајаће по 75 марака, осим дјеце ратних војних инвалида од прве до пете категорије, чији трошкови се финансирају из буџета РС у пуном износу од 170 КМ.

За смјештај у Средњошколском дому Бањалука уписни рок почиње 25. јуна и трајаће до 3. јула, док ће за преостала слободна мјеста упис бити могућ у августу.

- Основни предуслов за смјештај и исхрану у Дому јесте да су кандидати редовни ученици. Осим тога, бодује се и успјех ученика у претходном школовању, социјални статус породице из које долази и удаљеност мјеста пребивалишта од школе - наведено је у конкурсу.

Директор Дома ученика у Бијељини Владимир Вуловић истакао је да је упис ђака у овој установи почео 12. јуна и трајаће до августа, након чега креће упис студената, који попуњавају преостала слободна мјеста.

- Капацитет Дома је 195 кревета, што је довољно за овај град. Средњошколци у Дому, поред три оброка и смјештаја, имају на располагању интернет, спортске терене и читаоницу - казао је Вуловић и додао да су критеријуми по којима се бирају станари, односно прави ранг-листа исти као и у осталим ђачким домовима у РС.

У добојском Дому ученика мјеста има за 150 ђака, што је, према ријечима директора ове установе Саше Шуматића, сасвим довољно.

- Упис ђака је почео 11. јуна и траје до 26. јуна - рекао је  Шуматић.

Дом ученика у Требињу конкурс за пријем ученика расписаће тек крајем мјесеца.

  • Ове године мјеста ће бити за 207 ђака. Дјеца у овом дому имају све што би имали и код своје куће, ако не и више - рекли су у требињском Дому ученика.

Повластице

Ђачки дом у Бањалуци у оквиру својих смјештајних капацитета обезбјеђује до десет одсто мјеста за смјештај и исхрану ученика са инвалидитетом, затим са хроничним болестима и близанце. Кандидати из поменутих категорија који нису добили смјештај по редовном конкурсу имају право да поднесу захтјев да се посебно рангирају у оквиру намјенски предвиђених капацитета дома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана