Učenicima bauk čitanje i matematika

Milijana Latinović
Učenicima bauk čitanje i matematika

Banjaluka - Gradivo iz matematike, fizike i hemije zadaje najviše glavobolje učenicima u Republici Srpskoj, a mnogima problem predstavlja i samo čitanje i pisanje.

Potvrdili su to u Republičkom pedagoškom zavodu RS ističući da kriza učenja, na koju je upozoreno u novom izvještaju UN, postoji i u Srpskoj. Iz UN su došli do saznanja da šestoro od desetoro djece i tinejdžera ne uspijevaju da ovladaju osnovama čitanja i matematike iako idu u školu.

- Veliki je nesklad između znanja naših učenika i ocjena koje dobijaju. Nažalost, posljednjih godina je prisutna samo borba za ocjenu, a ne za znanje.  Kroz analize i provjere smo utvrdili da kriza učenja postoji i u RS i to u svim uzrastima uključujući i studente - rekao je direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS Predrag Damjanović dodajući da đaci najteže savladavaju gradivo iz matematike, fizike i hemije, dok su im društvene nauke mnogo bliže.

Damjanović kaže da to znači da nastavnici moraju promijeniti princip rada.

Savladavanje tehnika čitanja i elementarnih stvari iz matematike, kao što su skupovi, zadaju glavobolju osnovcima na području Bijeljine.

- Tehnika čitanja i savladavanja slova kod velikog broja osnovaca u ovoj regiji je otežana. Teško je procijeniti šta je uzrok tome. Nastojimo uključiti u dopunsku nastavu svu djecu koja nisu u mogućnosti da u toku redovnog nastavnog programa savladaju čitanje i pisanje. Međutim, mentalitet naše sredine je takav da roditelji teško prihvataju da njihovo dijete treba dopunske časove i ne žele da shvate da je u korist djeteta - rekla je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola na području Bijeljine Milica Perković.

Ističe da problem predstavlja i to što se nastavni plan i program zasniva na mnogo teorije, a malo praktičnog znanja.

- U našim nastavnim sadržajima je previše teorije. Nedostaje nam novca da bismo opremili kabinete fizike, hemije ili biologije. Džaba svu tu teoriju prenosimo djeci ako ne možemo da im pokažemo kako nešto u praksi izgleda. Previše je detalja u udžbenicima, djeca uče napamet i vrlo brzo zaboravljaju naučeno - dodala je Perkovićeva.

Prijedorski osnovci najteže savladavaju matematiku, o čemu svjedoči podatak da većina onih koji polažu popravni ispit, jedinice imaju upravo iz matematike.

- Matematika zahtijeva konstantno učenje i vježbanje zadataka i ne trpi preskakanje i kampanjsko učenje, a među učenicima je sve više onih koji ne uče redovno - rekao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Stevica Džogazović.

Predznanje

Predrag Damjanović je rekao da srednjoškolci bježe od fakulteta na kojima se izučavaju prirodne nauke.

- Srednjoškolci bježe od tih fakulteta, jer nemaju predznanje, odnosno nemaju osnov koji je neophodan za dalje školovanje - rekao je Damjanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana