Ученицима баук читање и математика

Милијана Латиновић
Ученицима баук читање и математика

Бањалука - Градиво из математике, физике и хемије задаје највише главобоље ученицима у Републици Српској, а многима проблем представља и само читање и писање.

Потврдили су то у Републичком педагошком заводу РС истичући да криза учења, на коју је упозорено у новом извјештају УН, постоји и у Српској. Из УН су дошли до сазнања да шесторо од десеторо дјеце и тинејџера не успијевају да овладају основама читања и математике иако иду у школу.

- Велики је несклад између знања наших ученика и оцјена које добијају. Нажалост, посљедњих година је присутна само борба за оцјену, а не за знање.  Кроз анализе и провјере смо утврдили да криза учења постоји и у РС и то у свим узрастима укључујући и студенте - рекао је директор Републичког педагошког завода РС Предраг Дамјановић додајући да ђаци најтеже савладавају градиво из математике, физике и хемије, док су им друштвене науке много ближе.

Дамјановић каже да то значи да наставници морају промијенити принцип рада.

Савладавање техника читања и елементарних ствари из математике, као што су скупови, задају главобољу основцима на подручју Бијељине.

- Техника читања и савладавања слова код великог броја основаца у овој регији је отежана. Тешко је процијенити шта је узрок томе. Настојимо укључити у допунску наставу сву дјецу која нису у могућности да у току редовног наставног програма савладају читање и писање. Међутим, менталитет наше средине је такав да родитељи тешко прихватају да њихово дијете треба допунске часове и не желе да схвате да је у корист дјетета - рекла је предсједница Актива директора основних школа на подручју Бијељине Милица Перковић.

Истиче да проблем представља и то што се наставни план и програм заснива на много теорије, а мало практичног знања.

- У нашим наставним садржајима је превише теорије. Недостаје нам новца да бисмо опремили кабинете физике, хемије или биологије. Џаба сву ту теорију преносимо дјеци ако не можемо да им покажемо како нешто у пракси изгледа. Превише је детаља у уџбеницима, дјеца уче напамет и врло брзо заборављају научено - додала је Перковићева.

Приједорски основци најтеже савладавају математику, о чему свједочи податак да већина оних који полажу поправни испит, јединице имају управо из математике.

- Математика захтијева константно учење и вјежбање задатака и не трпи прескакање и кампањско учење, а међу ученицима је све више оних који не уче редовно - рекао је предсједник Актива директора основних школа приједорске регије Стевица Џогазовић.

Предзнање

Предраг Дамјановић је рекао да средњошколци бјеже од факултета на којима се изучавају природне науке.

- Средњошколци бјеже од тих факултета, јер немају предзнање, односно немају основ који је неопходан за даље школовање - рекао је Дамјановић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана