Učenici slave Svetog Savu

C. M. - S. A.
Učenici slave Svetog Savu

Banjaluka - Himnom Svetom Savi, besjedama i recitacijama u čast prvog srpskog prosvjetitelja juče je u školama širom Srpske obilježen Savindan.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić uručila je juče po 150 maraka i knjige za 17 najboljih srednjoškolaca.

- Ponosni smo na đake i studente koji ostvaruju zapažene rezultate. Smatramo da na ovakav način doprinosimo njihovom boljem učenju i radu - kazala je Brkićeva.

Nagrađeni gimnazijalac Dejan Milanović naglasio je da je za odličan uspjeh potrebno uložiti mnogo truda i da je nagrada podstrek za dalji rad.

Školska slava proslavljena je u Gimnaziji i Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Banjaluci, te u Gimnaziji i Mašinskoj školi u Mrkonjić Gradu. Posebno svečano je bilo u Rogatici, ali i u drugim opštinama gdje su đaci na svetosavskim priredbama govorili o utemeljivaču srpske države i kulture.

U Prijedoru su u ponedjeljak uveče na Svetosavskoj akademiji najuspješnijim prosvjetarima u školskoj 2013/14. godini dodijeljene "Svetosavske povelje". Protonamjesnik prnjavorski Duško Drinić podsjetio je na riječi monaha Teodosija, prema kojem je arhiepiskop i prosvjetitelj živio i radio za narod i umro služeći narodu.

"Dobrotvor"

Srpsko humanitarno udruženje "Dobrotvor" iz Sarajeva obilježilo je u Staroj pravoslavnoj crkvi Svetog arhangela Mihaila na Baščaršiji krsnu slavu - Svetog Savu. U prisustvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, ambasadora Srbije u BiH Stanimira Vukićevića i drugih gostiju obred lomljenja slavskog kolača obavio je protojerej stavrofor Jadran Danilović.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana