Ученици Медицинске школе ускоро без праксе и наставе исти дан

nezavisne.com
Ученици Медицинске школе ускоро без праксе и наставе исти дан

Бањалука - Ученици Медицинске школе у Бањалуци од идуће школске године радиће према распореду по којем ће два дана највјероватније ићи на вјежбе, односно праксу, а три дана на теоријску наставу у школи, а не као што је сада случај да исти дан имају и теорију и праксу.

Потврдио је ово Владимир Јагодић, директор Медицинске школе, и додао да се садашњи метод извођења наставе спроводи од када је ова школа основана.

“Објашњавали смо то дјеци, али су упорна. Дјеца су се позивала на начин рада у школама у окружењу. У праву су и морамо им испуњавати жеље. Убудуће ћемо прећи на начин рада да имају праксу, односно вјежбе, и теорију у одвојене дане”, објаснио је Јагодић.

Додаје да ученици сада имају праксу од 7.30 до 10.30 и након тога иду на наставу од 13.30 часова, али ти разреди, како би им олакшали, наглашава Јагодић, имају мање часова тим данима.

“Сада имамо девет четвртих и девет трећих одјељења која имају праксу. Цијели распуст ћемо рјешавати овај нови распоред и сигуран сам да ћемо га успјети и направити”, рекао је Јагодић.

Једну од највећих средњих школа у Бањалуци тренутно похађа 1.070 ђака.

Ученица трећег разреда Медицинске школе Наташа рекла је да су они на такмичењу из демократије у пројекту “Ја грађанин” изабрали тему “Лоша организација практичне и теоријске наставе”.

“Сматрамо да се то може организовати и да се може направити други распоред и због тога смо се обратили Министарству просвјете и културе РС и омбудсману и добили њихову подршку”, рекла је Наташа.

Истиче да је ученицима тешко да се након праксе концентришу на наставу и на учење.

“Посебно је незгодно ученицима који путују. Све смо то предочили управи школе, а они су рекли да нас разумију и да знају да је то проблем Медицинске школе и да друге школе имају организовану практичну наставу у складу са законом, али је то у нашој школи теже изводиво јер има доста ђака и на клиникама не смије бити гужва”, објаснила је Наташа.

И у институцији омбудсмана за дјецу РС потврдили су да су запримили жалбу ученика Медицинске школе, којом се, између осталог, наводи да у истом дану имају и практичну и теоретску наставу, да практична настава завршава у 11 часова, а теоретска почиње у 14 часова и да за то вријеме немају гдје бити јер се многи не могу вратити кући.

“Навели су и да им таква организација наставе не оставља вријеме за учење нити за било какве друге активности, да су због тога под великим притиском, што се одражава и на њихово здравље и изостанке из школе”, рекли су у овој институцији.

Додали су да је омбудсман за дјецу затражио извјештај од Републичког педагошког завода РС, будући да је тај завод надлежан за послове и задатке који се односе на развој наставних планова и програма у предшколским установама, основним и средњим школама и домовима ученика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана