Ученици 21 школе полагаће малу матуру

nezavisne.com
Ученици 21 школе полагаће малу матуру

Бањалука, Бијељина, Приједор - Ове школске године мала матура ће бити уведена експериментално у 21 основну школу у РС, потврдио је за "Независне" Предраг Дамјановић, директор Педагошког завода РС.

"Републички педагошки завод РС у циљу припрема за спровођење мале матуре већ је формирао тимове наставника из српског језика и књижевности и математике, који већ два мјесеца раде на изради збирки задатака", казао је Дамјановић.

Према његовим ријечима, Завод је Министарству просвјете и културе РС доставио списак школа у којима ће бити спроведена мала матура.

"По доношењу одлуке од стране министра школе ће бити обавијештене", казао је Дамјановић.

Додаје да ће тимови 8. и 9. фебруара имати семинар који организује Завод, а који ће држати савјетници из Завода за вредновање квалитета васпитања и образовања Републике Србије. Како каже, послије семинара збирке задатака ће бити постављене на сајт Завода и бити доступне ученицима школа у којима ће се спроводити мала матура. Истакао је да се још не зна колико ће увођење мале матуре коштати.

 "Све су државе у окружењу код увођења мале матуре имале озбиљне трошкове, па ће тако бити и код нас", закључио је Дамјановић.

Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије, казао је да би од 2020. године све школе требало да имају малу матуру, а ове године је изабрана 21 школа да се експериментално спроведе мала матура.

"Увођењем мале матуре знање ученика долазиће до изражаја. До сада једини показатељ су биле оцјене, али колико су оне биле објективне - то је упитно. На овај начин показаће се ко колико зна", казао је Попржен.

Стевица Џогазовић, предсједник Актива директора основних школа Приједор, казао је да се неколико година уназад спроводи екстремна провјера ученичких достигнућа, која је била први корак за малу матуру.

"Увођење мале матуре по мом личном мишљењу је добар потез. То је добро мјерило због уписа у средњу школу. Мислим да су критеријуми за упис у средње школе постали преблаги, да ученичко знање из појединих предмета не одговара квалитету, односно захтјевима које траже одређени предмети у средњој школи", казао је Џогазовић. Додао је да је то један од најкоректнијих начина да ученици покажу своје знање и да им на основу њега буде омогућен упис у средње школе.

"У Приједору ће ОШ 'Бранко Ћопић' ове године бити уврштена у експерименталну малу матуру", казао је Џогазовић.

Милица Пековић, предсједница Актива директора основних школа бијељинске регије, казала је да ће увођење мале матуре бити основни и једини показатељ како су дјеца савладала одређено градиво у основној школи.

Из Министарства просвјете и културе РС су нам рекли да не могу да нам дају списак школа, те да ће у наредном периоду бити познато које су то школе у којима ће експериментално бити спроведена мала матура.

Почиње друго полугодиште

Друго полугодиште школске 2017/2018. године почеће у понедјељак у РС за 92.000 ученика основних и 42.000 ученика средњих школа.

Према информацијама које је Министарство просвјете и културе добило од предсједника Актива директора основних школа у РС, извођење наставе у другом полугодишту може несметано да почне у свих 187 основних школа и 93 средње школе.

"Прољећни распуст траје од 2. до 6. априла, а настава у другом полугодишту завршава најкасније 22. јуна, док се за ученике завршног разреда основне школе настава завршава најкасније 8. јуна", истичу из Министарства.

Како кажу у средњим школама, настава се завршава 14. јуна, осим за ученике завршних разреда којима се настава завршава 17. маја. Ученици умјетничких школа наставу завршавају 7. јуна, осим матураната којима се настава завршава 24. маја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана