Uče gramatiku na engleskom, pa tek onda na srpskom

Dragana Keleč
Uče gramatiku na engleskom, pa tek onda na srpskom

Banjaluka - Nastavnici engleskog jezika u nekim osnovnim školama u RS na velikoj su muci zbog neusklađenih nastavnih sadržaja među predmetima, pa tako moraju da predaju gramatiku koju đaci još nisu savladali ni iz srpskog jezika.

Nerijetko se dešava da na časovima stranog jezika osnovci moraju da uče vremena kao što su futur prvi ili perfekat, iako to gradivo po nastavnom planu i programu nisu još imali iz srpskog jezika.

- Na časovima je prava konfuzija. Lekcije koje držimo iz engleskog jezika uopšte nisu u koordinaciji sa srpskim jezikom. Izgubim cijeli čas dok djeci u šestom razredu objasnim šta je uopšte futur, da bih im zatim mogla držati lekcije o futur simpl tensu - ispričala je jedna od nastavnica engleskog jezika.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović kaže da u pojedinim školama nisu usklađeni nastavni sadržaji, ali da su školski aktivi dužni na početku godine da sve detaljno analiziraju kako se to ne bi dešavalo.

- Školski aktivi moraju zajedno da planiraju svoje sadržaje. Nedopustivo je da među njima nema saradnje i da nisu uskladili svoje godišnje nastavne planove - istakao je Damjanović.

On je naglasio da će iduće godine nastaviti da se radi na modernizaciji nastavnih sadržaja.

- Nastava je proces u kojem uvijek ima prostora za unapređenje kvaliteta - istakao je Damjanović.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Dušan Mišljenović kaže da prije početka školske godine na sjednicama stručnih aktiva moraju da budu usklađeni nastavni planovi i sadržaji.

- Ne smije se dopustiti da lekcije iz srpskog i engleskog jezika nisu usklađene. Prilikom planiranja nastavnih sadržaja uvijek mora postojati određeni prostor i sloboda da se nastavnici dogovaraju kada će i koje lekcije predavati - istakao je Mišljenović.

On je naglasio da je usklađivanje neophodno završiti u avgustu, jer je u suprotnom tokom cijele školske godine teško na adekvatan način držati nastavu.

Zimski raspust

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama u RS u prvom polugodištu završava se 26. decembra.

Đaci će na zimskom raspustu, kako su istakli u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, biti do 19. januara, kada počinje drugo polugodište. U tekućoj školskoj godini osnovnu školu pohađaju 95.432, a srednju 43.913 učenika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana