Ubijeni zaslužuju da ne budu zaboravljene

Snežana Tasić
Ubijeni zaslužuju da ne budu zaboravljene

Sanski Most - Imao sam osam godina kada se masakr dogodio i gledao sam svojim očima kad su pale prve žrtve i kako vuku tijela. Ovdje je gotovo svaka srpska kuća zavijena u crno.

Priča ovo Nikola Kantar, koji je juče zajedno sa mnogobrojnim građanima u spomen-kompleksu Šušnjar u Sanskom Mostu odao poštu žrtvama ustaškog pokolja na Ilindan 1941. godine na ovom mjestu.

- Ovdje leže kosti mog brata, oca i strica. Nije lako bez svojih biti čitav život - priča Nikola.

Godišnjica stradanja 5.500 Srba i 50 Jevreja ubijenih 2. avgusta prije 74 godine obilježena je svetom arhijerejskom liturgijom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Sanskom Mostu i parastosom na groblju Šušnjar.

Episkop bihaćko-petrovački Atanasije, koji je služio liturgiju i parastos, naglasio je da je najvažnije da se ovaj događaj i žrtve ne zaborave.

- Ove žrtve ovdje na Šušnjaru zaslužuju dostojno i vidljivo obilježje, a najdostojniji je pravoslavni hram, kapela u čijoj bi unutrašnjosti bila ispisana imena onih koji su ovdje postradali - rekao je vladika Atanasije.

Poručio je da sve žrtve zaslužuju da im se zna ime.

- Dostojno poštovanje im je ukazano tek onda kada ih znamo, prepoznamo i zapamtimo im ime - istakao je vladika.

Komentarišući činjenicu da su sa nekih nadgrobnih spomen-ploča uklonjene table sa imena postradalih, vladika Atanasije je rekao da to govori o nepoštovanju ličnosti.

- To smatram drugim ubijanjem žrtava i ti ljudi koji brišu imena pokušavaju da intervenišu na samom tkivu istorije i iščupaju ono što je postojalo. Sve dok ne postanemo čovječni, neće biti mira među ljudima - rekao je vladika Atanasije.

Apel i poziv vlastima u Sanskom Mostu i Unsko-sanskom kantonu, ali i vlastima Srpske, Srbije i međunarodne zajednice da zaštite spomen-kompleks na Šušnjaru i da se odnos prema obilježavanju stradanja na ovom mjestu promijeni, uputio je i načelnik opštine Oštra Luka Dragan Stanar.

- Tragedija ovog mjesta prelazi nacionalne okvire i ona kao takva mora biti prepoznata u cijelom svijetu - kazao je Stanar.

Vijence i cvijeće na spomenik na Šušnjaru položile su delegacije opštine Oštra Luka, grada Prijedora, Gradskog udruženja bivših logoraša i njihovih potomaka Banjaluka, Zavičajno Udruženje Sanjana "Grmeč" i Udruženja Sanski Most iz Beograda. Mnogobrojni prisutni građani potom su položili vijence na spomen-obilježja žrtvama ustaškog terora "Milin birt" i "Klaonica", kao i u spomen-sobi Šeste sanske brigade u Oštroj Luci.

Sjećanje

Ljubica Raković na Ilindan 1941. izgubila je roditelje.

- Imala samo samo godinu, nas je petoro ostalo sa babom. Imam sada djecu, unučad i praunučad, ali i danas me boli što roditelje nisam zapamtila - naglašava Ljubica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana