UKC RS u novom ruhu krajem iduće godine

Milijana Latinović
UKC RS u novom ruhu krajem iduće godine

Banjaluka - Rekonstrukcija i izgradnja Univerzitetskog kliničkog centra RS, za koju je do sada izdvojeno 200 miliona KM, biće završena krajem iduće godine, rekao je juče predsjednik Srpske Milorad Dodik.

On je nakon sastanka sa rukovodstvom ove zdravstvene ustanove istakao da će kapaciteti koji su trenutno smješteni na lokaciji u centru grada na proljeće biti premješteni u kompleks na Paprikovcu.

- Razgovarali smo i o tome kako da u toku iduće godine ovdje bude izgrađena kardiohirurgija, koja je neophodna. Veoma je važno da ova zdravstvena ustanova funkcioniše bez opterećenja - istakao je Dodik i dodao da je UKC RS najvažnija zdravstvena ustanova u Srpskoj.

Naglasivši da je jučerašnji sastanak bio konstruktivan, predsjednik RS je istakao da će UKC RS imati podršku institucija Srpske kada je riječ o obezbjeđivanju nesmetanog funkcionisanja ovog zdravstvenog centra.

Vršilac dužnosti generalnog direktora UKC RS Vlado Đajić naglasio je da poslovodstvo ove zdravstvene ustanove ima snažnu podršku rukovodstva Srpske na čelu sa predsjednikom Dodikom.

- Cilj nam je da napravimo jedan od najboljih kliničkih centara u regionu - rekao je Đajić.

U nove savremeno opremljene prostorije, smještene u centralnom medicinskom bloku UKC RS, čija rekonstrukcija se privodi kraju, uskoro će biti preseljena Klinika za plućne bolesti, koja je trenutno smještena u oronuloj zgradi izgrađenoj prije pola vijeka.

Na četvrtom spratu centralnog medicinskog bloka biće smješteno oko 60 kreveta, u dvokrevetnim i jednokrevetnim sobama, koje obezbjeđuju komforan boravak pacijenata i nove uslove rada za zdravstvene radnike. Svaka soba na odjeljenju pulmologije će, kao i ostale klinike, imati vlastiti sanitarni čvor sa tušem i biće opremljena uređajem za poziv sestre, te svim instalacijama za priključenje medicinskih aparata i standardnom enterijerskom opremom.

Sastanku u UKC RS prisustvovali su i predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić, ministar finansija Zoran Tegeltija i vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejan Kusturić.

Projekat

Rekonstrukcija i opremanje centralnog medicinskog bloka podrazumijevaju rekonstrukciju objekta površine oko 41.000 kvadratnih metara i izgradnju novog sjevernog krila površine oko 17.000 kvadratnih metara.

Kompletna rekonstrukcija i opremanje trebalo bi da budu završeni do kraja iduće godine, a riječ je o projektu Vlade RS i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite vrijednom 84 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana