УКЦ РС у новом руху крајем идуће године

Милијана Латиновић
УКЦ РС у новом руху крајем идуће године

Бањалука - Реконструкција и изградња Универзитетског клиничког центра РС, за коју је до сада издвојено 200 милиона КМ, биће завршена крајем идуће године, рекао је јуче предсједник Српске Милорад Додик.

Он је након састанка са руководством ове здравствене установе истакао да ће капацитети који су тренутно смјештени на локацији у центру града на прољеће бити премјештени у комплекс на Паприковцу.

- Разговарали смо и о томе како да у току идуће године овдје буде изграђена кардиохирургија, која је неопходна. Веома је важно да ова здравствена установа функционише без оптерећења - истакао је Додик и додао да је УКЦ РС најважнија здравствена установа у Српској.

Нагласивши да је јучерашњи састанак био конструктиван, предсједник РС је истакао да ће УКЦ РС имати подршку институција Српске када је ријеч о обезбјеђивању несметаног функционисања овог здравственог центра.

Вршилац дужности генералног директора УКЦ РС Владо Ђајић нагласио је да пословодство ове здравствене установе има снажну подршку руководства Српске на челу са предсједником Додиком.

- Циљ нам је да направимо један од најбољих клиничких центара у региону - рекао је Ђајић.

У нове савремено опремљене просторије, смјештене у централном медицинском блоку УКЦ РС, чија реконструкција се приводи крају, ускоро ће бити пресељена Клиника за плућне болести, која је тренутно смјештена у оронулој згради изграђеној прије пола вијека.

На четвртом спрату централног медицинског блока биће смјештено око 60 кревета, у двокреветним и једнокреветним собама, које обезбјеђују комфоран боравак пацијената и нове услове рада за здравствене раднике. Свака соба на одјељењу пулмологије ће, као и остале клинике, имати властити санитарни чвор са тушем и биће опремљена уређајем за позив сестре, те свим инсталацијама за прикључење медицинских апарата и стандардном ентеријерском опремом.

Састанку у УКЦ РС присуствовали су и предсједница Владе РС Жељка Цвијановић, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић, министар финансија Зоран Тегелтија и вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања РС Дејан Кустурић.

Пројекат

Реконструкција и опремање централног медицинског блока подразумијевају реконструкцију објекта површине око 41.000 квадратних метара и изградњу новог сјеверног крила површине око 17.000 квадратних метара.

Комплетна реконструкција и опремање требало би да буду завршени до краја идуће године, а ријеч је о пројекту Владе РС и Министарства здравља и социјалне заштите вриједном 84 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана