UKC RS: Dvoje djece prebačeno u Srbiju

M. L. Foto: A. Čavić
UKC RS: Dvoje djece prebačeno u Srbiju

Banjaluka - Da bi u svakom trenutku na raspolaganju imali bar jedan slobodan respirator na Klinici za dječije bolesti Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS, dvoje djece je u četvrtak prebačeno u zdravstvene ustanove u Beogradu i Novom Sadu.

Rekao je ovo u petak načelnik Klinike za dječije bolesti dr Stojislav Konjević, dodajući da UKC RS trenutno raspolaže sa šest funkcionalnih respiratora, od kojih su trenutno dva slobodna. 

- Zbog tehničkog kvara ostali smo bez dva respiratora i sada radimo samo sa njih šest. Pokrenuli smo procedure nabavke dodatnih respiratora, koje će, nadam se, biti vrlo brzo završene - rekao je Konjević.

Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove u UKC RS dr Zvezdana Rajkovača rekla je da u situaciji kada su svi respiratori zauzeti, djecu koja su u najboljem zdravstvenom stanju prebacuju u institucije u okruženju.

- S obzirom na to da imamo samo šest respiratora, koji služe za potrebe cijele Srpske, trudimo se da u svako doba na raspolaganju imamo određen broj slobodnih za slučaj prijevremenog porođaja - istakla je Rajkovača.

Ona apeluje na sve bolnice koje upućuju porodilje na UKC RS da ih prethodno obavijeste kako bi obezbijedili slobodne respiratore. Pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove dr Slobodan Hajdar je rekao da koliko god ima respiratora, uvijek je moguće doći u situaciju da nedostaje jedan. Posljednji put djeca su sa UKC RS upućena u zdravstvene ustanove u Srbiji u decembru prošle godine kada je zbog tragova ulja koji su pronađeni na ulazu aparata došlo do problema sa isporukom komprimovanog vazduha.

Iz UKC RS ističu da je proteklih dana zabilježen povećan broj pacijenata sa virusom influence AH1N1 te da među oboljelima nema djece.                                                                                     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana