УКЦ РС: Двоје дјеце пребачено у Србију

М. Л. Фото: А. Чавић
УКЦ РС: Двоје дјеце пребачено у Србију

Бањалука - Да би у сваком тренутку на располагању имали бар један слободан респиратор на Клиници за дјечије болести Универзитетског клиничког центра (УКЦ) РС, двоје дјеце је у четвртак пребачено у здравствене установе у Београду и Новом Саду.

Рекао је ово у петак начелник Клинике за дјечије болести др Стојислав Коњевић, додајући да УКЦ РС тренутно располаже са шест функционалних респиратора, од којих су тренутно два слободна. 

- Због техничког квара остали смо без два респиратора и сада радимо само са њих шест. Покренули смо процедуре набавке додатних респиратора, које ће, надам се, бити врло брзо завршене - рекао је Коњевић.

Помоћник генералног директора за медицинске послове у УКЦ РС др Звездана Рајковача рекла је да у ситуацији када су сви респиратори заузети, дјецу која су у најбољем здравственом стању пребацују у институције у окружењу.

- С обзиром на то да имамо само шест респиратора, који служе за потребе цијеле Српске, трудимо се да у свако доба на располагању имамо одређен број слободних за случај пријевременог порођаја - истакла је Рајковача.

Она апелује на све болнице које упућују породиље на УКЦ РС да их претходно обавијесте како би обезбиједили слободне респираторе. Помоћник генералног директора за медицинске послове др Слободан Хајдар је рекао да колико год има респиратора, увијек је могуће доћи у ситуацију да недостаје један. Посљедњи пут дјеца су са УКЦ РС упућена у здравствене установе у Србији у децембру прошле године када је због трагова уља који су пронађени на улазу апарата дошло до проблема са испоруком компримованог ваздуха.

Из УКЦ РС истичу да је протеклих дана забиљежен повећан број пацијената са вирусом инфлуенце АХ1Н1 те да међу обољелима нема дјеце.                                                                                     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана