УИО БиХ без договора о расподјели прихода од путарина

Срна
УИО БиХ без договора о расподјели прихода од путарина

Сарајево - Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ није данас усвојио одлуку о расподјели прихода од путарина за изградњу ауто-путева након ступања на снагу измјена и допуна сета закона који се односе на акцизе /1. фебруара/, саопштено је из Министарства финансија и трезора БиХ.

Прикупљена средства ће до даљег бити на посебном подрачуну Централне банке БиХ будући да није постигнута сагласност, јер није било консензуса министара финансија ни о једном од три понуђена приједлога о расподјели од путарина.

Управни одбор УИО није данас усвојио одлуке о поравнању из претходних година, као ни коефицијенте о привременом поравнању за раздобље април-јун ове године.

Прихваћена је информација Радне групе о измјенама и допунама Закона о акцизама којим би био уведен мораторијум на повећање специфичне акцизе на цигарете, уз сугестије да буду пронађени ефикасни механизми за сузбијање црног тржишта дувана и дуванских прерађевина.

Чланови УИО разматрали су и информацију у вези са извршењем пресуде Суда БиХ у корист Републике Српске према којој је Управа дужна да исплати 15 милиона КМ због непостојања одлука о поравнањима у 2009. и 2010. години, али није утврђен начин рјешавања овог проблема, нити је прихваћен иједан приједлог достављен из Управе.

Разматрајући реализацију закључака, истакнуто је да се задужује Управа да спроведе све закључке које до сада није и обавијести Управни одбор о закључцима које није могуће реализовати да би били кориговани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана