U zeničkoj bolnici hospitalizovano 12 oboljelih: Nadležni kriju žarišta bruceloze?

nezavisne.com
U zeničkoj bolnici hospitalizovano 12 oboljelih: Nadležni kriju žarišta bruceloze?

Zenica - Dvanaest pacijenata oboljelih od bruceloze smješteno je na Odjelu za infektivne bolesti Kantonalne bolnice u Zenici, gdje se oporavljaju, ali kako tvde poljoprivrednici ova bolest hara i na drugim područjima.

Prema riječima Ednana Drljevića, načelnika ovog odjeljenja, oboljeli nisu samo s područja Zeničko- dobojskog kantona, već i sa Srednjobosanskog.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrenika Federacije BiH, tvrdi da trenutno ima slučajeva i u drugim područjima. Bruceloza je bolest uzrokovana mikroorganizmima iz roda Brucella, a dobija se u kontaktu sa zaraženim ovcama i drugom stokom.

"Ova bolest hara. Imam informacije da se bruceloza javila i na području Čapljine (Bivolsko polje) i u Hercegovini, ali nadležni kriju te informacije, kao i žarišta", tvrdi Bićo.

Sedin Biogradlija, predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača ZDK, potvrdio je da je desetak ljudi hospitalizovano zbog simptoma bruceloze.

"Nakon što se smjeste u bolnicu, Kantonalnoj upravi za veterinarske inspekcijske poslove se po automatizmu šalju podaci, koja onda ide na lice mjesta i pronalazi žarište", pojašnjava Biogradlija, dodajući da se bruceloza prenosi direktnim kontaktom sa životinjom, nikako putem zraka.

Danas nismo uspjeli kontaktirati Veterinarsku upravu za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona.

Poljoprivrednici navode da su snažne kontrole kada je u pitanju ovo oboljenje, ali da se sporadična žarišta dešavaju s vremena na vrijeme zbog nekontrolisanog prometovanja nakupaca životinjama.

Zlatko Jusufhodžić, direktor Veterinarskog zavoda Bihać, koji kontroliše više kantona, kaže da će ovog oboljenja uvijek biti te da je najbitnije da se u BiH uspješno drži pod kontrolom.

Prema riječima Željka Sladojevića, direktora Veterinarskog instituta RS "Dr Vaso Butozan", dijagnostikovani su pozitivni slučajevi bruceloze kod koza, ovaca i goveda u prethodnom mjesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana