У зеничкој болници хоспитализовано 12 обољелих: Надлежни крију жаришта бруцелозе?

nezavisne.com
У зеничкој болници хоспитализовано 12 обољелих: Надлежни крију жаришта бруцелозе?

Зеница - Дванаест пацијената обољелих од бруцелозе смјештено је на Одјелу за инфективне болести Кантоналне болнице у Зеници, гдје се опорављају, али како твде пољопривредници ова болест хара и на другим подручјима.

Према ријечима Еднана Дрљевића, начелника овог одјељења, обољели нису само с подручја Зеничко- добојског кантона, већ и са Средњобосанског.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривреника Федерације БиХ, тврди да тренутно има случајева и у другим подручјима. Бруцелоза је болест узрокована микроорганизмима из рода Бруцелла, а добија се у контакту са зараженим овцама и другом стоком.

"Ова болест хара. Имам информације да се бруцелоза јавила и на подручју Чапљине (Биволско поље) и у Херцеговини, али надлежни крију те информације, као и жаришта", тврди Бићо.

Седин Биоградлија, предсједник Савеза пољопривредних произвођача ЗДК, потврдио је да је десетак људи хоспитализовано због симптома бруцелозе.

"Након што се смјесте у болницу, Кантоналној управи за ветеринарске инспекцијске послове се по аутоматизму шаљу подаци, која онда иде на лице мјеста и проналази жариште", појашњава Биоградлија, додајући да се бруцелоза преноси директним контактом са животињом, никако путем зрака.

Данас нисмо успјели контактирати Ветеринарску управу за инспекцијске послове Зеничко-добојског кантона.

Пољопривредници наводе да су снажне контроле када је у питању ово обољење, али да се спорадична жаришта дешавају с времена на вријеме због неконтролисаног прометовања накупаца животињама.

Златко Јусуфхоџић, директор Ветеринарског завода Бихаћ, који контролише више кантона, каже да ће овог обољења увијек бити те да је најбитније да се у БиХ успјешно држи под контролом.

Према ријечима Жељка Сладојевића, директора Ветеринарског института РС "Др Васо Бутозан", дијагностиковани су позитивни случајеви бруцелозе код коза, оваца и говеда у претходном мјесецу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана