У здравственим у Српској установама уведено 130 нових услуга

Срна
У здравственим у Српској установама уведено 130 нових услуга

Бањалука - У здравственим установама Републике Српске у посљедње три године уведено је 130 нових услуга које за осигурана лица финансира Фонд здравственог осигурања Српске.

Увођењем нових услуга из године у годину додатно се унапређује квалитет и доступност здравствене заштите осигураника јер су им неке од најсавременијих терапија и метода лијечења сада доступне у Републици Српској, саопштено је из Фонда.


Из Фонда наводе да су у овој години до сада уведене 22 нове услуге, а највише их је уведено из области нуклеарне медицине, МР и КТ дијагностике, хумане генетике, биохемијске лабораторијске дијагностике.

Међу новим услугама које су уведене ове године је замрзавање и чување ембриона до двије године, а раније су осигураници ову услугу морали да сами плаћају, наводе из Фонда.

У саопштењу се додаје да су у 2016. години уведене 83 нове услуге, а у 2015. години уведено је 25 нових услуга.

Захваљујући константном улагању у кадрове и опрему, осигураницима су сада знатно доступније услуге из више грана медицине због којих су раније осигураници упућивани на лијечење у установе изван Републике Српске, а самим тим су имали и веће трошкове лијечења.

"Увођење нових услуга допринијело је значајном смањењу упућивања пацијената на лијечење изван Републике Српске. Некада је упућивано и по 20.000 осигураника годишње, а сада се лијечи око 6.000", истичу у Фонду.

У Републици Српској сада су осигураницима доступне услуге ПЕТ/ЦТ сцинтиграфија, СПЕЦТ/ЦТ, рехабилитација обољелих од кардиоваскуларних обољења са методом хипербаричне оксигенације, ПЦР тест за хумани папилома вирус.

Осигураницима је доступно и електрофизиолошко испитивање, лијечење мултирезистентних форми туберкулозе, већи број нових хируршких захвата, попут радикалне операције карцинома желуца и горњег абдомена, сложене операције на жучним каналима, операције узнапредовалих карцинома мале карлице.

Захваљујући савременијим методама лијечења, пацијенти се краће задржавају на болничком лијечењу након оперативних захвата, што поред предности за пацијенте, значи и мање трошкове за Фонд.

Код увођења нових услуга, предност се даје оним услугама које се не раде у установама у Српској које су обавезне да образложе ефекте, као и предности увођења нове услуге, да докажу да је ријеч о научно доказаној, провјереној и безбједној услузи за пацијенте, да наведу процјену трошкова, уштеда и друго, додаје се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана